Odlukom Partizana da u Kupu Radivoja Koraća nastupi u podmlađenom sastavu kako bi ionako povredama skraćen roster sačuvao za Evroligu i ABA ligu još jednom je potvrđeno da su najmasovnija nacionalna takmičenja na marginama srpskog sporta, kako u košarci tako i u fudbalu.

To nikako ne umanjuje uspeh Crvene zvezde drugu godinu za redom i lavovsku borbu Mega Vizure, odnosno Jagodine koja je aktuelni branilac Kupa Srbije u fudbalu, ali nedostatak ambicija najvećih klubova da u zgusnutom rasporedu opterećuju ionako mali igrački fond je degradirao takmičenja koja su za vreme stare Jugoslavije bila među prestižnima.

Raspadom velike države Zvezda i Partizan su u fudbalu ostali bez velikih rivala, što je posle niza godina umanjilo njihova interesovanja, pa ne čudi što se uprkos pritiscima navijača ni na Marakani ni u Humskoj ne uzbuđuju previše što dve godine za redom ispadaju u ranoj fazi. U košarci je situacija još alarmantnija. Četiri najveća kluba sve snage daju na Evroligu, Evrokup i ABA ligu, a gašenjem Hemofarma, fuzionisanjem FMP sa Zvezdom, te slabljenjem nekada košarkaških centara u Leskovcu, Kraljevu i Čačku opala je snaga domaće lige, samim tim i kupa. Istovremeno, ugašena su evropska takmičenja kao što su košarkaški Kup Radivoja Koraća i Kup pobednika kupova u fudbalu, pa je smanjena i želja da se kroz nacionalna takmičenja izađe na međunarodnu scenu, već se ulaznica za to traži kroz prvenstva. To je za sobom povuklo i smanjeno interesovanje sponzora, pa ne čudi što je najmasovnije domaće fudbalsko takmičenje ostalo bez naslovnog imena, dok košarkaško ima slavno ime, ali ništa više od toga.

S druge strane, jedina dobra stvar učešća u kupu je razvoj mladih igrača koji jedino na taj način mogu da igraju velike utakmice, stiču iskustvo i posle se presele u jaču sredinu. To je najizraženije u košarci gde su četiri najbolja domaća kluba van prvenstva, dok u fudbalu ekipe van elitnog takmičenja mogu da skrenu pažnju na sebe.

Milovan Stepandić, trener OKK Beograda koji je igrao minuli Kup Radivoja Koraća, potvrđuje da je srpska košarka u krizi, da je takmičenje izgubilo na značaju, a što je najgore od svega, iskusni stručnjak ne vidi izlaz iz krize.

– Kup takmičenje ne vodi ni u Evropu ni u ABA ligu, ne donosi ni prihode, pa zašto bi ga neko igrao. Pritom se stvorio veliki jaz između timova koji igraju na Jadranu i u domaćoj KLS ligi. Mi smo se držali protiv Radničkog, ali bilo je pitanje vremena kada ćemo izgubiti dah. Zato svaka čast Mega Vizuri. Partizan je procenio da mu ovo takmičenje nije važno, pa su u strahu od novih povreda izveli mlad sastav. Neko će reći da je jedina dobra stvar kup takmičenja da mladi igrači iz naše lige igraju mečeve sa jakim rivalima, ali ozbiljno je doveden u pitanje njihov kvalitet. Teško je nabrojati nekoliko mladih i perspektivnih igrača koji će iz KLS moći da budu pojačanja Zvezdi, Partizanu ili Radničkom. Zato ne čudi što dovodimo strance, ali je pitanje kuda to vodi. Nije tako samo kod nas već u celom regionu. Od starta sam pričao da ABA liga nije dobra, ali sam mislio da će se rešenje naći, sada ni njega ne vidim – iskren je Stepandić.

Iskusni stručnjak dodaje da je košarka opala u nekada jakim centrima, što je publika prepoznala, pa ne čudi da su tribine u Valjevu, Kraljevu i Čačku praznije nego ranije.

Poznati sportski komentator Zvonko Mihajlovski seća se dana kada je nacionalni kup bio svetinja, kada se igralo za prestiž, a publika punila stadione u svim republika tada velike države. Više od dve decenije kasnije o kupu se govori samo kroz prizmu Zvezde i Partizana.

– Kup je izgubio žar pa ekipe ne daju sve od sebe jer ne vide svrhu da se nadmeću samo za trofej kada kroz prvenstvo mogu da idu u Evropu. To zato otvara vrata manjim klubovima da se dokažu, ali pitanje je koliko je to realna slika. pokušavamo da trgnemo naš fudbal generalno, pa i kup, ali nema tu dovoljno entuzijazma. To su uvideli i navijači pa je posećenost znatno manja, a onda nema ni za koga da se igra. Ako nema publike, nema novca i nema prolaznosti, šta je onda razlog da se kup i igra – naglašava Mihajlovski.

Gradovi otkazali domaćinstvo

Koliko je košarkaško kup takmičenje izgubilo na značaju potvrđuje i podatak da nijedan grad nije želeo da bude domaćin borbe za „Žućkovu levicu“. Niš je pred Novu godinu otkazao domaćinstvo jer je računica pokazala da eventualna dobit ne može da nadjača rizik od incidenata i sukoba navijača, dok ostali gradovi nisu želeli da konkurišu zbog prošlogodišnjeg lošeg iskustva Kragujevca sa neredima. Zato je na kraju Beograd morao da ugosti finalni turnir Kupa Radivoja Koraća.

Engleska i Španija za primer

Propozicije UEFA o prolaznosti nacionalnog kupa iste su u Srbiji, Engleskoj i Španiji, ali za razliku od nas on se tamo mnogo više ceni. Tako FA kup ima višedecenijsku tradiciju koja klubove tera da daju svoj maksimum bez obzira što im ne nedostaje novca i šanse da zaigraju u Evropi. Pritom ni žreb ne štedi favorite, već će se koliko za vikend sastati Mančester siti i Čelsi, odnosno Arsenal i Liverpul. U Kupu kralja do polufinala su stigla tri najbolja kluba i Sosijedad, koji se kroz Primeru bori za međunarodnu scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari