Kostolac će po svoj prilici, već u narednoj godini dobiti svoj prvi muzej, koji će biti posvećen rudarstvu. Prošle godine je u PD „TE-KO Kostolac“ doneta odluka da se formira Muzej rudarstva i do dans su preduzete brojne mere na realizaciji ovog poduhvata. Predviđeno je da lokacija muzeja bude na delu prostora nekadašnjeg površinskog kopa u Klenovniku.


-Trenutno je u toku izrada neophodne tehničke dokumentacije za muzej, na čemu radi Rudarski institut iz Beograda. Paralelno sa ovim poslovima, na lokaciji površinskog kopa u Klenovniku započeto je uređenje terena, na kome je predviđeno da se nalazi spoljna postavka budućeg muzeja. Planirano je da se određene rudarske mašine dopreme na ovu lokaciju do kraja ove godine, da bi se mašine-eksponati zaštitile od korozije. Inače, koncept budućeg Muzeja rudarstva biće savremen multimedijalni i edukativni centar koji će se baviti ne samo izlaganjem eksponata, već i aktivnim pristupom istoriji preduzeća, rudarstva ali i razvoja. U tom prostoru biće namenski formirana i stručna biblioteka ne samo rudarstva već energetike sa svremenim sredstvima rada, napominje Desimir Stević, zamenik direktora Privrednog društva TE- KO Kostolac.

Ukoliko stanovnici Kostolca i okolnih naselja, poseduju stara dokumenta, fotografije, alat i druge predmete vezane za rudarsku istoriju ovog kraja a žele da ih doniraju za postavku budućeg Muzeja rudarstva, mogu se javiti Momčilu Gardinoviću, 012/242-570 i 064/836-40-66, kao i Službi za odnose s javnošću PD „TE-KO Kostolac“, 012/241-904.

Poklonjeni eksponati, koji budu izabrani za zbirku budućeg muzeja, imaće natpis sa istaknutim imenom i prezimenom darodavca. Ovim izlaganjem bi šira javnost bila upoznata i informisana o određeneim delatnostima, koja su se odvijala prilikom rudarenja na ovim prostorima čiji počeci sežu još od 19. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari