U organizaciji Mesne zajednice, pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u naselju Voluja, održana je šesta po redu „pasuljijada“ na kojoj je učestvovalo 11 ekipa. U centru naselja nadmetale su se petočlane ekipe iz Voluje, Neresnice, Kučeva i Duboke.

Primamljivi miris širio se ovim naseljem a takmičari su se trudili da pored suve slanine, rebaraca i nezaobilaznih začina,dodaju i neku kulinarsku tajnu,kako bi osvojili glasove žirija. U Voluji se pored pasuljijade oočetkom avgusta održava i druga manifestacija-takmičenje u kuvanju riblje čorbe. -Želeli smo pre pet godina da našim meštanima nađemo neki vid zabave pa smo odlučili da organizujemo kulinarsku manifestaciju ,,Pasuljijadu’’ . Ona je tradicionalna i održava se svake godine na praznik Petrovdan,okuplja prave majstore u pripremanju ,,čuvenog’’ pasulja-takmičarca ,a pored kuvanja pasulja održane su i druga zanimljiva takmičenja ,rekao je predsednik organizacionog odbora ove manifestacije,Nenad Radulović.

Na vrelom suncu i pored usijanih kotlića u kojima se kuvao pasulj gradištanac takmmičari su imali uzavrelu atmosveru,ali i dobru zabavu. Za društvo, neko je kuvao i posan prebranac, koji je , kako su rekli, teže spremiti od čorbastog pasulja, ali zahvaljujući slanini i rebrima bio je ukusan. Pre proglašenja pobednika, pojedini takmičari, sigurni u svoje umeće i pasulj koji su kuvali, očekivali su i dobre rezulttae na ovoj kulinarskoj manifestaciji. pobednički pasulj na ovogodišnjoj šestoj pasuljijadi u Voluji skuvao je Ratomir Davidović iz Voluje, kome su organizatori uruči pobednički pehar i zlatnu medalju. -Za pasulj kao i za riblju čorbu potrebno je umeće,a ima i tajne. Ono što je važno za pasulj je više vrsta svežeg i suvog mesa,nekoliko sati kuvanja kao i začina. Ovog puta kuvao sam pasulj ,,Gradištanac’’ i to proizveden u Kini,dodaje šampion u kuvanju pasulja meštani Voluje, Ratomir Davidović koji je u svoju ekipu ,,Crveni đavoli’’ uključio i svoju unučad.

Medaljama su nagrađeni i David Perić i Teodora Ćamilović iz Voluje kao najlepši pastir i pastirica Ovoj manifestaciji prisustvovao je i prvi čovek ove zviške opštine Zoran Milekić sa saradnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari