U kragujevačkim Šumaricama sutra se održava "Veliki školski čas" 1Foto: Z. S. M.

U kragujevačkim Šumaricama sutra će biti održan „Veliki školski čas“, tradicionalna antiratna manifestacija posvećena stradanju civilnih žrtava 1941. godine, na kojoj će biti izvedena poema „Lekcije iz pamćenja“ autora Dragana Hamovića.

Pesnik Dragan Hamović već ima iskustvo pisanja poeme o streljanju u rodnom Kraljevu „Prisutni građani“, a oba istorijska događaja bila su dva čina iste tragedije koje se dogodila 1941. godine.

Kada su prestala streljanja talaca u Kraljevu, nastavljena su još silovitije, u Kragujevcu.

U poemi „Lekcije iz pamćenja“, Hamović „pozajmljuje“ glas žrtvama, ubeđen da „glasovi mrtvih nisu mrtvi glasovi“, te se iz dramski komponovanog monoglasja izdvajaju glasovi đaka, profesora, preživelih velikana srpskog glumišta, sveštenih lica, zanatlija, pripadnika manjinskih grupa….

Poema se osvrće i na to da je uprkos strogim naredbama bilo izuzetaka „koji su odstupili iz banalne mašinerije zla“, i na svoju ruku spasili mnoge živote, kao što je nemački vojnik Maks, „profesor slavist iz grada Drezdena“.

Poemu „Lakcije iz pamćenja“ za „Veliki školski čas“ režirao je Nebojša Dugalić, a glumački ansambl čine: Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Miloš Krstović, Saša Pilipović, Nikola Milojević, Dragan Stokić, Avram Cvetković, Nađa Jakovljević, Ana Todorović, Aleksandar Petković, David Pilipović.

Kompozitori su Kalin Dugalić i Jana Dugalić, dirigent Milan Nedeljković, a kostimograf je Jelena Janjatović.

„Veliki školski čas“ počinje sutra u 11.00 časova kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, a prethodi mu u 10.30 moleban kragujevačkim novomučenicima koji će služiti arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenika Šumadijske eparhije

U Crkvi novomučenika kragujevačkih u Šumaricama sutra u 8.30 počinje sveta Liturgija.

Prva akademija pod imenom „Veliki školski čas“ održana je 1944. godine u Kragujevcu, a prva manifestacija na samom mestu streljanih đaka i profesora, pored humki u Šumaricama, 1957. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari