U Kragujevcu održana šetnja ali bezbednosna 1Foto: V. G.

U Kragujevcu je danas organizovana Bezbednosna šetnja koja je počela ispred zgrade Gradske uprave, a nastavila se do Đačkog trga, Tržnice i dalje kroz uži centar grada.

Cilj šetnje bio je da se skrene pažnja javnosti da bi u budućem planiranju javnih površina i urbanizma u gradu trebalo misliti, ne samo na funkcionalnost objekata, već i na bezbednost i sigurnost svih građana, a posebno žena.

Bezbednosna šetnja organizovana je u okviru projekta “Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost.

Pored Kragujevca ovaj projekat se sprovodi još u Nišu, Kruševcu, Somboru i Novom Pazaru, a prema rečima projekt menadžera UN Women Vladimira Vukićevića, cilj je da se na lokalu procene one tačke koje su za ženu najmanje bezbedne.

– Ideja Bezbednosne šetnje je upravo da utvrdimo koje su to kritične tačke u Kragujevcu, jer je svaki grad drugačiji i ima drugačiju arhitekturu. Zatim nam sledi mapiranje svih tih mesta i utvrđivanje koja su najmanje bezbedna. Posle toga ćemo u dogovoru sa gradom realizovati edukaciju i kampanju podizanja svesti o ovoj temi, istakao je Vukićević.

Prema istraživanju Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD), koje je jedan od aktera u projektu, čak u 90 odsto slučajeva žene su te koje posle radnih obaveza završavaju po gradu određene porodične poslove, brinu se o zavisnom članu domaćinstva, idu u kupovinu.

Zato su prema rečima, Maje Malić, suosnivačice ŽAD-a, žene mnogo veći korisnici grada, javnog prevoza i javnih gradskih prostora.

– Žene često moraju da pribegavaju raznim taktikama. Sve smo mi u mladosti menjali trase kojima idemo, jer se u nekim delovima grada nismo osećale bezbedno. Negde je u pitanju loše osvetljenje, u drugom delu se skupljaju rizične grupe ili pojedicni, a negde zelenilo, koje nam je odlično preko dana, tokom noći postaje vizuelna barijera, jer ne možemo da vidimo ko je iza, objašnjava Malić.

Ona ističe da nisu uvek u pitanju realne opasnosti, već strah koji žene sputava da žive punim plućima u svom gradu. Zbog toga je potrebno osmisliti javne prostore koji će biti prilagođeni svim kategorija društva.

U Kragujevačkoj šetnju učestvovali su članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović, ombudsman Kragujevca Jelena Milivojević, načelnik Školske uprave Goran Joksimović, kao i predstavnici drugih gradskih organizacija i institucija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari