U Kragujevcu ponovo održan skup podrške Ukrajini 1Foto: Z.S.M.

Na današnjem skupu podrške Ukrajini i Ukrajincima u Kragujevcu na Trgu ispred Prve gimanzije nije bilo govora već je razvijanjem ukrajinske zastave duge 30 metara i antiratnim porukama ispisanim na velikim transparentima ponovo pozvano na prekid rata u Ukrajini.

Skup je najavljen preko viber grupe „Skup za podršku Ukrajini” koja je pokrenuta u nedelju u Kragujevcu. Grupu je pokrenula Tatjana Miletić, koja kao prevodilac radi u Kragujevcu za ukrajinsku firmu i koja je i preko nje, kao i na skupu apelovala na Kragujevčane da, koliko su u stanju sakupe staru zimsku odeću i jakne koje su potrebne ugroženom uktrajinskom stanovništvu.

– Najpotrebniji su hrana za bebe i „pampers” pelene, istakla je ona, naglasivši da će sva prikupljena pomoć biti prosleđena Ukrajinskoj ambasadi u Beogradu, u nedelju na skupu koji se tada organizuje u glavnom gradu.

Na pitanje kako Kragujevčani reaguju na trenutno ratno stanje u njenoj zemlji samo je odgovorila – no, koment.

Ana Radovanović, devojačko Kalbjanova radi u kragujevačkom pozorištu, već šest godna a u Srbiji je čitavu deceniju.

– Osećam se izgubljeno i bespomoćno. Ne znam kako da pomognem ljudima u svojoj zemlji, koji doživljavaju agresiju, umiru, pate i osećaju strah, vidno je potesena ona

Sa transparentom „Mir” u plavo žutim bojama Milanka Miletić poručuje:

– Samo da se smiri. Okupili smo se ovde da poručimo da želimo mir za sve ljude na svetu ali prvenstveno, sada za njih koji su najviše ugroženi, poruka je ove Kragujevčanke čiji je bratanac oženjen Ukrajinkom i čija se porodica jedva izvuklia u noći između petka i subote iz Kijeva.

U Kragujevcu ponovo održan skup podrške Ukrajini 2
Ukrajinci i Kragujevčani zajedno na skupu podrške Foto: Z.S.M.

Na trgu ispred Prve gimnazije razvijena je ogromna ukrajinska zastava, okupljeni su istakli transparente: „Ljubav je plavo žuta”, „Mi branimo našu Ukrajinu”, „Mir počinje sa mnom”, „Dragi naši budite hrabri”, Ne ratu!”.

Organzatori skupa pozvali su Kragujevčane koji su protiv rata da se slikaju sa njima na stepenicama Prve gimanazije a ovog puta, za razliku od prošle nedelje nije bilo provokacija ili „predstavnika druge strane”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari