Biblioteka Srednje stručne škole u Bijelom Polju je u ovom polugođu realizovala kulturne i sportske manifestacije, od promocije knjiga i predstavljanja pisaca, do pozorišnih predstava i sportskih takmičenja i tako postala prepoznatljiva po afirmaciji kulture, sporta i zdravih stilova života.

Bibliotekar Rafet Mulić ističe da projekti koje realizuje biblioteka uspijevaju zahvaljujući podršci direktora škole Božidara Ljujića, koji “ima sluha” kada je kultura u pitanju.

– Od septembra ove godine realizovali smo projekte „Književno popodne” na kome je učestvovao pjesnik Božidar Šekularac, „Zavistan od sporta ne od droge” gdje smo na gradskom stadionu okupili 843 učenika. Takođe, na gradskom trgu smo realizovali projekat „180 godina rođenja Petra Cetinjskog“. U našoj biblioteci smo održali književnu tribinu na temu bajka i mit u književnosti pod nazivom „U kraljevstvu izgubljenih slova” sa književnicom Blagom Žurić. U saradnji sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje održali smo koncert profesora Muzičke škole, gdje smo kroz muzičke numere ispričali priču o klasičnoj muzici, ističe Mulić.

Proteklog vikenda, u ovoj školi je realizovan projekat „Zavistan od kulture i sporta a ne od droge”.

– Kampanju smo organizovali u saradnji sa nevladinim organizacijama koje se bave problemima narkomanije i Područnom jednicom policije – Filijalom za borbu protiv droge. U okviru ove manifestacije u školskom holu smo organizovali izložbu fotografija reditelja i fotografa Gorana Musića. Fotografije izložene u holu naše škole su obišle svijet i bile izložene u elitnim svjetskim galerijama, priča Mulić.

Takođe, u školskom holu, Dramski studio ove škole je izveo predstavu “Sezona umiranja” po tekstu i u režiji Rafeta Mulića. Sarkastičan tekst govori o pogrebnom preduzeću koje posluje samo sa visokobudžetnim klijentima koji imaju polisu osiguranja.

– Još ćemo raditi na uvježbavanju ove predstave, jer planirano sa njom da konkurišemo na nekim festivalima dramskih amatera. Trudimo se da đacima skrećemo pažnju na lijepe stvari. Da ih naviknemo da čitaju knjige, da gledaju predstave, posjećuju izložbe i koncerte i tako potisnu razmišljanja o porocima, priča Muli.

On najavljuje da će do kraja ovog polugođa realizovati još i tribinu sa novinarima „Od vijesti do senzacije” u saradnji NVO „Inicijativa” i Gimnazijom “Miloje Dobrašinović” i projekt “Bjelopoljska razglednica” u saradnji sa “Inicijativom”, Muzičkom školom i OŠ “Pavle Žižić.

U drugom polugodištu, najavljuje Mulić, Biblioteka Srednje stručne škole realizovaće brojne projekte, a najznačajiniji je će biti projekat sa austrijskim Kultur kontaktom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari