U Kraljevu oboren dnevni rekord rasta broja novoobolelih 1Foto:Z. Nikolić

Tempo rasta broja novoobolelih u Kraljevu se na žalost ne stišava.

U današnjem saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije, zasnovanom na Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, juče je pregledano 158 uzoraka u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo od kojih je 80 sa pozitivnim nalazom na na virus „SARS-CoV-2“.

Od proglašenja vanrednog stanja 16.marta, registrovano je, na teritoriji grada Kraljeva, do danas, 703 osobe pozitivne na virus „SARS-CoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“ , a i broj preminulih je uvećan za jednu preminulu osobu i sada je ,18 preminulih osoba sa teritorije grada Kraljeva.

Akcije solidarnosti za prikupljanje pomoći

Zabrinjavajuća i teška epidemiološka situacija u gradu na Ibru motivisala je aktiviste udruženja građana „Lokalni front“ da ,putem poziva upućenog preko društvenih mreža pokrenu akciju Omogućimo hitnu nabavkumedicinske opreme za Kraljevačku Covid bolnicu preko sajta donacije.rs

U saopštenju koga su dostavili medijima navodi se: “Za manje od 48h, združenom i solidarnom akcijom, kako ljudi iz Srbije tako i onih iz inostranstva prikupljena zacrtana novčana sredstva. Tokom jučerašnjeg dana aktivisti LF su bolnici predali sedam pulsnih oksimetara, pet beskontaktnih toplomera i 200 maski N95. Danas je bolnici predato i 300 boca alkohola za dezinfekciju. Tokom sledeće nedelje biće isporučena i sva dodatna oprema, onako kako bude pristizala. Želimo da u ime građana i građanki Kraljeva, zahvalimo svim donatorima ,ali i svima koji su na društvenim mrežama podelili naš poziv za pomoć.

I grupa kraljevačkih privrednika je kako piše portal „Krug“, za samo šest sati tokom jučerašnjeg dana, prikupila 2.201.340 dinara za pomoć funkcionisanju kovid sistema u Kraljevu iako i sami trpe znatnu štetu u svom poslovanju.

Postoje koordinatori ove akcije, ali oni smatraju da ih baš ništa ne razlikuje od drugih privrednika koji su se istog trenutka odlučili da pomognu, svako prema svojim mogućnostima pa ,stoga, žele da zadrže svoju anonimnost.

Ovaj novac je uplaćen na račun jednog sindikata, uz zahtev donatora da se od tog novca kupi oprema potrebna za funkcionisanje celog kovid sistema u Kraljevu: kovid odeljenja Opšte bolnice „Studenica“, kovid ambulante Doma zdravlja i kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari