U krivolovu ptica na jugu Srbije stradaju zebe 1Foto: Slobodan Knežević

Krivolovci godišnje u Srbiji uhvate od 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope, podaci su kojima se ranije baratalo.

Najnovija otkrića ornitolga o krivolovu na jugu Srbije ukazuju za široke razmere nezakonitog hvatanja, posedovanja i trgovine divljim pticama pevačicama na jugu  zemlje.

“Znali smo za krivolov ali ne i za njegove razmere. Ozbiljno smo potcenili situaciju. Sada možemo da kažemo da se u Srbiji godišnje izlovljava najmanje 80.000 do 100.000 jedinki divljih zeba. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu“, kaže Aleksa Vukićević, ornitolog  Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Atari naselja oko Leskovca, Bojnika, Lebana i Vlasotinca prepuni su lokacija na kojima se ptice krivolove uglavnom hvatanjem na lepljive mamke.

Članovi Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su proteklog vikenda, tokom terenskog rada, otkrili velike razmere krivolova divljih ptica na jugu Srbije o čemu su obavestili policiju i javnost.

Kako kažu, za svega tri dana pronađeni su dokazi za 34 slučaja kršenja zakona a u tri navrata policijski službenici su postupali nakon prijava.

“Šokirani onim što smo zatekli na terenu. Ovo što smo otkrili deluje kao mreža organizovanog kriminala sa kojom institucije ne znaju kako da se izbore“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako objašnjava, ptice se krivolove uz pomoć klopki, mreža, lepkova i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava.

“Osim što je to evidentno krivično delo, hvatanje ptica na lepak je i izuzetno brutalno jer ulepljene ptice često ostanu bez delova tela ili uginu od stresa i povreda“, kaže Ružić.

Kaže da se hvatanjem živih ptica u prirodi posebno ističu odgajivači divljih ptica pevačica. Mnogi odgajivači jedinke divljih zeba ukrštaju sa kanarincima i drugim srodnima vrstama, time praktikujući takođe zakonom zabranjeno „bastardiranje“.

Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su one iz porodice zeba poput češljugara, čiška, zimovke, konopljarke i zelentarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari