U krugu u kome gravitirate ne poštuje se pravo na odgovor

Reagovanje na tekst Borisa Begovića "Engleski džentlmen u Sinodu SPC", Danas, 24-25. avgust

Ostavite komentar


  1. Zahvaljujem listu `Danas’ sto je ipak objavio ovaj tekst. U Srba ima pametnih ljudi, ali ako se nisu nametnuli, da budu poznati, niko im ne pruza mogucnost da u javnosti iznesu sopstvene stavove. Naravno, na kraju se povuku, a na povrsini ostanu iskljucivo `glasni’. Pa sledstveno sticemo utisak da nam je nacija mnogo povrsna, cak blentava.

  2. Isus Hristos nije istorijska nego mitska ličnost. Odavno su to pokazala naučna istraživanja. Ne postoji jedan jedini dokument koji potvrđuje da je on živeo. Prvi „dokumenti“ su namenski pisane pričice, jevanđelja, nastala krajem 2 veka. Sve je izmišljeno, ali i već viđeno 10000 godina ranije. Ne vidim nikakvu svrhu raspravljati sa sveštenstvom koje i samo zna da živi od laži 2000 godina. Što je onda bitno kakav je ko među njima kad su u suštini svi isti. Lažu nas, drže u pokornosti za račun bogatih i od toga bogato žive.

    1. Kada u jednoj (nazovi) državi imaš preko 90% vernika onda je za ostatak populacije izuzetno bitno kakav je ko među verskim vođama. Trenutno struja fundamentalista (kojoj izgleda pripada i pisac teksta) ima dominantnu ulogu, ato je loše, jako loše.

    2. Pa. Ovo ne doktor nauka u teologiji. Što ne nauka koja se bavi i analogijama ili specificnim stilovima pisanja.
      Ja sam prati pisanja zorana djurovica u 2019 i 2018 godini. I od ateiste sam polako postao neki vernik recimo. Posebno zbog rasprava njega i aristarha (tako se potpisuje dr.kosmickog inzinjeringa i dr. Necega oko kosmickih raketa. Koji je takodje pravoslavac. Pa ima i trolog milojkov koji takodje nije los…

      Tada sam shvati i da je hristos hodao po jordanu zbog mistike salaniteta, tj. Specificne gustine vode na reci jordan zbog mrtvog mora. Ili npr. da monasi imahu poslusanje i blagoslov za nacin zivota o kome pisu u svojim knjigama, dok vernici nemaju blagoslov crkve za takav zivot. Smatra se da vernik nije ispravan ako bez blagoslova i monaskog zaveta-poslusanja zivi onako kako monasi pisu u poukama koje su zapravo ili filosofija ili stivo za buduce monahe. Ali nikako za svetovnjake koji imaju svetovni zakon o pravilnom ponasanju… nakon nekoliko argumentovanih tekstova sam potpuno izgubio predrasude i shvatio da je ipak u pitanju prava nauka i da vera Pravoslavna nije bez razloga opstala 2000 godina pored mnoogo drugih skola i vera.

    3. Isus Hristos je kao ime i titula ima svoje simboličko značenje. on je bio i ravi (učitelj o logosu božijem). jevanđelje jeste svedočanstvo, apostol jeste svedok. Dan danas kada vam treba pečat notara iz inostranstva, to ćete nazivati apostilom na dokumenat. Kako je viđeno 10.000 god. ranije kada je vino izmišljeno pre tek 6.000 godina u staroj trakiji? tako možemo od reda, vi verovatno mešate uporedbu jestire (jevrejka i majka vavilonskog cara-antihrista-što znači neprijatelj božiji jer samoga sebe proglašava za jedinog Boga) i bogorodice (jevrejka i majka isusa hrista-što znači mesija božiji) kao majki. Sa kultovima plodnosti, od pre 10.000 godina…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.