U Kruševcu održan protest protiv nasilja, poručeno da je vreme da se kaže dosta 1Foto: N1

Vreme je da se kaže dosta nasilju koje je u svim porama društva, da se krene u promene, ako ne mi, ko onda, ako ne sada onda kada, jer Kruševac je pomalo i naš grad, poručeno je sa protesta „Kruševac protiv nasilja“, koji je počeo obraćanjem na Trgu glumaca, a završio se šetnjom glavnim gradskim ulicama.

Doktor Vladimir Savić obraćajući se okupljenim građanima rekao je da je hrabro i časno biti na tom skupu, naročito u Kruševcu koji je „nažalost poznat kao poslednji bastion svakog režima“.

On je kazao da je Srbija preplavljena slikama nasilja, na televiziji, u skupštini, na ulicama, na svakom koraku.

„Nasilje je i to što nas sada gledaju i snimaju i što od sutra kreću gadosti o nama, od sutra verovatni nismo više dobri lekari, ali odnekle mora da se krene“, rekao je Savić.

Dodao je da je nasilje i kada njegovi saradnici i medicinske sestre u radno vreme „moraju da pune SNS autobuse da bi pravili privid podške“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Mi koji ne idemo u te autobuse tada radimo, a pacijenti nas psuju jer nas nema dovoljno i čekaju“, dodao je Savić.

Kao nasilje je označio to što najveće firme vode „amateri, dunsteri, neznalice“, što je vojsku vodio čovek „koji je nije ni služio“, što se „satanizuje“ policajac koji je otkrio Jovanjicu, ali je kao nasilje označio i to što na nekom kanalu ne može da vidi proglašenje pobednika i dodelu pehara, jer „predsednik mrzi jedan klub“.

Kao nedopustivo je naveo to što se deca leče SMS porukama, tate prodajom krofni, a vlast „sve pokrade i prodade“, te kazao da je „zaista dosta i da je vreme da se krene u neki bolji život“.

„Zato nećemo više da ćutimo i i trpimo, nećemo više da živimo u takvom Kuševcu i Srbiji, ali nećemo ni da odemo. Naša zemlja je najlepša, ako je malo uredimo biće odlična za život, a oni neka idu. Svim snagama ćemo se boriti za bolji Kruševac, ko ako ne mi, kada ako ne sada, jer Kruševac je pomalo i naš grad“, poručio je Savić.

Prosvetna radnica Zorica Jovanović kazala je da je veoma važno da se vrati poverenje roditelja u prosvetne radnike, jer su neznanje i neukost uništile više ljudi nego prirodne katastrofe.

„Moramo da sprečimo nasilje nad prosvetnim radnicima, nad decom, nad roditeljima, nasilje je sveprisutno, moramo da ga sprečimo, zahtevamo od vlasti da se brže stvari reševaju“, poručila je ona.

Okupljeni, njih više od 500, su potom prošetali glavnim gradskim ulicama, do Spomenika kosovskim junacima, potom do Trga Kosturnica i nazad do Trga glumaca, a protest je protekao mirno.

Tokom protesta čuli su se uzvici „Vučiću odlazi“, „Gašiću odlazi“.

Transparent sa natpisom „Kruševac protiv nasilja“, na početku kolone, nosili su roditelji sa decom i mladi.

Bilo je i transparenata na kojima je pisalo: „Godine ćutanja dovode do minuta ćutanja (3.maj)“, „Kursadžijama nije mesto u Vladi Srbije“, „Hoćemo stručnjake, a ne lažnjake“, „Kruševac je malo i naš“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari