Povišen vodostaj na većini reka u Srbiji, nastao usled obilnih padavina proteklih dana, doveo je do izlivanja reka na teritoriji Leskovca gde je poplavljeno oko 500 kuća i više od 1.000 hektara oranica i plastenika, dok je veći broj građana Niša, Vranja i Prokuplja juče ostao bez vode za piće.

Gradski štab za upravljanje u kriznim situacijama u Nišu proglasio je vanredno stanje u vodosnabdevanju zbog zamućenosti izvorišta, dok će u Vranju oko 50.000 korisnika najmanje četiri dana ostati bez vode. Ni polovina Prokuplja juče nije imala vodu za piće.

– Ukoliko se postojeće hidrometeorološke prilike nastave, može doći do isključenja izvorišta sa sistema vodosnabdevanja – rekao je direktor niškog komunalnog preduzeća „Naisus“ Aleksandar Mitić. On je naložio pojačano praćenje zamućenosti vode, a u slučaju potrebe „Naisusu“ će za snabdevanje građana vodom za piće obezbediti cisterne Vojske Srbije i Crvenog krsta.

– Zbog teške havarije na magistralnom cevovodu oko 50.000 korisnika na vodovodnoj mreži najmanje četiri naredna dana ostaće bez normalnog napajanja, saopšteno je nakon vanredne sednice Gradskog veća ove opštine.

– Povećani nivo vodostoja reke Banjštice u čijem koritu je i locirano mesto havarije na vodovodnoj cevi ne dozvoljava da u ovom trenutku ljudstvo i mehanizacija priđu i otklone kvar – potvrdio je za Danas pomoćnik direktora JP „Vodovod“ Božidar Đorđević. Gradsko veće Vranja poslalo je preporuku osnovnim i srednjim školama da ne rade 22. i 23. aprila, da se u predškolskim ustanovama organizuju dežurstva, kao i da lokalno preduzeće za puteve obezbedi potrebnu mehanizaciju i učestvuje u pripremi terena za saniranje havarije.

Aktuelna situacija ugrozila je funkcionisanje regionalnog Zdravstvenog centra u Vranju, posebno odeljenja hirurgije, ginekologije i hemodijalize.

Usled poplava na delu teritorije Leskovca, proglašena je vanredna situacija i to u Gornjem i Donjem Bunibrodu, Guberevcu i prigradskim naseljima Ančiki i Bobište. Leskovačkom Zavodu za javno zdravlje dat je nalog da pripremi sve što je potrebno kako bi se stanovništvo zaštitilo od zaraznih bolesti i uspešno sprovela dezinfekcija na ugroženom području.

Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, kaže za Danas da je u Leskovcu ugroženo više stotina domaćinstava, jer se voda razlila po dvorištima i podrumskim prostorijama. Marić je dodao da su poplavama najugroženiji regioni Kraljeva, Niša, Prokuplja i Kruševca, gde su nadležne ekipe angažovane na uklanjanju vode, saniranju posledica i pružanju pomoći.

– U Prokuplju je u noći između utorka i srede evakuisano 60 osoba iz romskog naselja, a u Prokuplju su poplavljeni teniski tereni i deo gradskog groblja – istakao je Marić. On je dodao da polovina grada nema pijaću vodu zbog poplavljenih reni bunara. Naš sagovornik je istakao da je u opštini Žitorađa poplavljena stočna pijaca sa jednim objektom i jednom romskom kućom, kao i da voda preti da ugrozi još četiri objekta.

– U selima Obrva i Šeovac u opštini Kraljevo voda se povlači tako da objekti i domaćinstva više nisu poplavljeni – istakao je Marić podsećajući da je usled izlivanja Ibra u ovoj opštini pod vodom bilo više od 60 domaćinstava. On je dodao da su pripadnici Sektora na terenu i da neprestano prate situaciju.

Milko Todorović, član Gradskog veća Zaječara, kaže za naš list da se Beli Timok izlio na nekoliko mesta, ali da situacija nije ni približno kritična kao pre mesec dana.

– Domaćinstva nisu ugrožena. Pod vodom je samo nekoliko pomoćnih zgrada koje se nalaze u blizini reke. Vatrogasno spasilačke ekipe iz Zaječara su na terenu gde na kritičnim mestima rade na utvrđivanju bedema postavljajući džakove sa peskom i šut – ističe Todorović. On dodaje da je najveći talas prošao i da se u narednim danima očekuje povlačenje reke i smanjenje vodostaja.

Vodostaji u porastu

Vodostaji na Velikoj i Zapadnoj Moravi juče su bili u porastu, dok su mere vanredne odbrane od poplava sprovođene na Pustoj reci kod Doljevca, Toplici, Veternici, Jablanici u slivu Južne Morave, na reci Rači, Uglješnici, Jasenici, Lugomir i reci Belici u slivu reke Velike Morave. Mere redovne odbrane proglašene su i na Južnoj Moravi, na Toponičkoj i Gabrovačkoj reci u slivu Južne Morave kao i na Ibru.

Delovi Kragujevca pod vodom

Kragujevac – Kiša koja je u Kragujevcu neprekidno padala skoro 48 sati uzrokovala je velike nevolje u pojedinim delovima Kragujevca, kao i u šumadijskim selima pokraj reka Gruža, Jasenica i Rača. Delovi kragujevačkih prigradskih naselja Beloševac. Ilićevo i Petrovac juče su, usled izlivanja lokalnih potoka i rečica, bili pod vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari