U Ljigu protest protiv iskopavanja liijuma u Srbiji: EU ne želi državu prljave tehnologije i korupcije 1Foto: N1

U Ljiga je počeo protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji a čemu se protive okupljeni jer smatraju da će time biti ugrožena životna sredina i zdravlje ljudi.

Neki od okupljenih nose državne zastave dok je aktivistkinja Ljiljana Bralović podsetila da je vladi Srbije dat rok da do 10. avgusta zakonski zabrani rudarenje litiijuma i bora u Srbije.

Ona je, u obraćanju okupljenima kazala da je taj rok kabinetu premijera Miloša Vučevića dao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

„Ukoliko to ne bude ispoštovano, krenućemo u radikalizaciju protesta, blokade…“, kazala je Bralović.

„Ja vas molim da svako od vas bude mali televizor, da se priča seljacima da ne daju da zaduže više nijednu rupu za klikere, da naprave bušotinu koja će im zatrovati vodu i otvoriti vrata korporacijama. Ne smemo da im dozvolimo da od naše prelepe Srbije naprave jalovište i veliku deponije EU. Rudnici nisu ulaznica u EU. Ako otvore rudnike, ta vrata će se zauvek zatvoriti, jer niko niko ne želi da njihov deo bude država koje imaju prljave trhnologije, gde je ogromno zagađenje i gde je visoka korupcija“.

Dok ona govori, građani iz publike dovikuju „Nema rudnika“, „Ne damo Jadar“.

Govoreći o Rio Tintu, kaže da su „počinili zlo gde god su otišli“.

Bralović je takođe rekla da je Vladi Srbije dat rok da do 10. avgusta zabrani iskopavanje litijuma, ali i da će se krenuti u radikalne mere, blokade i svega ostalog što se će pomoći da se „rešimo stranih korporacija“.

Protesti su, s početkom u 19.00 najavljeni i u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu i drugim mestima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari