Tešnja ekonomska saradnja u oblasti crne metalurgije i konkretniji privredni odnosi Slovenije sa RTB Bor biće osnovne teme konferencije slovenačkih i borskih privrednika 10. maja u Boru.

To su prilikom posete Boru dogovorili generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, direktor metalskog sektora Privredne komore Slovenije Martin Debelak i Milan Merlak, predstavnik italijanskih firmi koje se u Sloveniji bave proizvodnjom i prometom odlivaka i opreme za filtere.

– Mesta za saradnju sa borskim basenom ima na pretek. Konferencija privrednika biće dobra prilika za razgovore o grinfild i braunfild investicijama, ali i povezivanje borske privrede sa italijanskim tržištem. Ubeđen sam da će ishod biti dogovor o poslovnoj saradnji sa Borom, opštinom koja će već krajem 2013. godine, kada počne da radi nova topionica, biti jedna od najurbanijih u Srbiji, kazao je direktor Spaskovski.

Ideja o tešnjoj privrednoj saradnji sa borskim kombinatom postoji odavno i konačno je došlo vreme da se ekonomski odnosi dve zemlje podignu na viši nivo, naveo je Martin Debelak podvlačeći i dobru političku volju Slovenije za unapređenjem ekonomskih odnosa sa istočnom Srbijom.

– Metalski kompleks Slovenije je veoma jak i prošle godine smo, primera radi, samo u tom sektoru industrije ostvarili promet od dve milijarde evra, a najmanje 70 odsto proizvodnje je izvezeno. Smatram zato da ćemo sa RTB Bor, na konferenciji privrednika, dogovoriti poslovnu saradnju u oblasti proizvodnje metala koja će biti u obostranom interesu , rekao je Debelak.

Stručna praksa za 20 mladih

Bor – Zahvaljujući finansijskoj podršci NSZ mladi Borani bez radnog iskustva imaće priliku da se stručno osposobe za poslove u opštinskoj upravi. Reč je o programu „Stručna praksa“, a dvadesetoro mladih koji nemaju iskustvo u struci, potpisalo je ugovor na 12 meseci. Pored stažiranja, uz novčani nadoknadu koja u zavisnosti od stručne spreme iznosi 10.000 do 14.000 mesečno, mladima ovaj program obezbeđuje i troškove polaganja stručnih ispita. Na ovaj način i u zaječarskog gradskoj skupštini nedavno je zaposleno 25 mladih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari