Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović boravila je danas u Kraljevu gde je, sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem, potpisala preliminarni Sporazum o saradnji na realizaciji Projekta stambene obnove posle zemljotresa u Kraljevu a potom je razgledala izložbu prispelih arhitektonskih radova na konkursu „Urbana regeneracija Kraljeva“.

Ovim projektom predviđeno je rušenje 21 postojećeg objekta u Dositejevoj ulici koji su pretrpeli oštećenja u zemljotresu koji je u zoru 3. novembra 2010. pogodio Kraljevo. Ti objekti kolektivnog stanovanja, zbog svoje starosti i dotrajalosti nisu popravljani kad i ostali. Pored toga problem je i njihova struktura jer su uglavnom veći nego što sadašnji pravilnici predviđaju za objekte socijalnog stanovanja.

Projekat će inače finansirati sredstvima kredita Razvojne banke Saveta Evrope i Investicionog fonda za Zapadni Balkan kao i sredstvima Republike Srbije i grada Kraljeva. U prvoj fazi, koja će, kako je rekla ministarka Mihajlović, početi u martu 2016 godine, gradiće se četiri objekta sa 363 stana, a ukupna površina svih osam objekata biće oko 17.000 kvadratnih metara korisne površine, od čega će jedan deo biti i komercijalno-poslovni sadržaji.



Projekat izabran na konkursu

Fond za Zapadni Balkan i Udruženje arhitekata Srbije raspisali su pozivni konkurs za idejno rešenje projekta pa su ti radovi danas i predstavljeni javnosti u Narodnom muzeju u Kraljevu gde je upriličeno i potpisivanje sporazuma. Većinom glasova žiri je za pobednički rad proglasio rešenje izrađeno u saradnji projektantskih kuća „Re-akt“ iz Beograda i „Gejt“ iz Valjeva, čijim timovima je rukovodila Grozdana Šišović, diplomirani inžinjer arhitekture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari