U mobilnom mamografu u Beogradu urađeno više od 6.000 mamografija, termini za Batajnicu popunjeni 1foto Dušan Milenković/ATAImages

Svi termini za pregled u mobilnom mamografu, koji će do 9. juna biti u Zdravstvenoj stanici Batajnica, su popunjeni, saopštio je danas Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i najavio da će sledeća lokacija biti Smederevo.

Kako ističu, od 2. marta ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja sprovode skrining raka dojke za sve zainteresovane žene Grada Beograda. Pre Batajnice mobilni mamograf bio je na Novom Beogradu, Savskom šetalištu, Porti Hrama Svetog Save i Borči.

“Od početka akcije rada u Beogradu 6.034 žene su zakazale pregled u mobilnom mamografu, realizovano je 5.770 mamografija, a uz podršku Doma zdravlja Novi Beograd, Doma zdravlja Voždovac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika železnice – Beograd, izdvajanjem dodatnih termina, pregledane su još 524 žene”, navodi se u saopštenju Batuta.

Pregled u mobilnom mamografu namenjen je za sve žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene posle 40. godine ukoliko u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari