U Mužlji održana tradicionalna manifestacija "Žetelački dan" 1Foto: Pixabay/Nottmpictures

Tradicionalna manifestacija „Žetelački dan“, održana je danas 41. put na žitnom polju blizu Sunčanog jezera, kraj Mužlje.

Ova manifestacija je prvi put organizovana 1983. godine, a ima za cilj da se posetiocima, pre svega mladima, prenesu nekadašnji žetveni običaji.

Predstavljeni su tradicionalni žetveni doručak, zatim je održano takmičenje u košenju žita.

Organizatori navode da se u tom takmičenju zajedno ocenjuju i doručak, nošnja, alat, veština kosidbe, kao i brzina, ali pobednika i poraženih nema, jer je ideja takmičenja da se sačuvaju i prikažu stari običaji i veštine.

Palatinuš Ervin, predsednik Saveta Mesne zajednice „Mužlja“, rekao je da ove godine učestvuje 15 ekipa iz cele Vojvodine, kao i ekipa iz Mađarske.

„Drago mi je što se okupio i veliki broj Mužljanaca koji podržavaju ovu manifestaciju. Time postižemo da se bar na jedan dan prisetimo naših predaka kako su to oni radili. Dokle mi budemo održavali ovu manifestaciju, do tada će i tradicija i Mužlja živeti“, rekao je Palatinuš.

Tokom manifestacije, posetioci su bili u prilici da probaju domaće specijalitete, pogledaju prodajnu izložbu ovdašnjih privrednika, poljoprivrednika i zanatlija. Priređen je i program za najmlađe.

Organizatori ovog događaja su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“, civilne organizacije i Savet Mesne zajednice „Mužlja“, uz podršku Grada Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari