Prema najavama iz Vlade Srbije i rokom zadatim prilikom posete ministra odbrane Bratislava Gašića pribojskoj Fabrici automobila (FAP), pregovori sa finskom kompanijom Sisu o preuzimanju i započinjanju proizvodnje trebalo je da se završe do 3. septembra. To se nije dogodilo, a usledilo je novo pomeranje rokova kao i najava novih partnera zainteresovanih za privatizaciju i pokretanje proizvodnje u FAP.


Od kako je u maju prošle godine potpisan memorandum o razumevanju između Vlade Srbije (potpisnik je bio Dušan Vujović, tada ministar privrede) i direktora kompanije Sisu Tima Korhonena u više navrata su postavljani rokovi za završetak privatizacije i preuzimanje FAP. Ove godine, u januaru, prilikom posete sajmu automobila u Helsinkiju i prezentaciji modela Sisu kamiona, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučićrekao je da procedura oko preuzimanja FAP treba da se završi u naredna dva meseca. Posle toga je Jorg Heskens, savetnik premijera i član Radne grupe za privatizaciju, u martu ove godine, rekao da će pregovori biti završeni početkom maja. Ministar privrede Željko Sertićpomerio je rok za početak jula, kada je Heskens obećao da će ostati 600 radnika a da će proces biti završen i ugovor potpisan do 20. avgusta. Sredinom jula ministar Sertićizjavio je da će se FAP privatizovati za 65 dana što znači da bi to trebalo da se dogodi sredinom septembra. U međuvremenu je istekao zakonski rok za završetak procedure pa je Vlada Srbije na sednici održanoj 28. avgusta izmenila jedan član Uredbe o strateškom partnerstvu po kome sad Komisija pregovara sa izabranim ponuđačem i najkasnije u roku od 60, umesto dosadašnjih 45 dana, dostavlja Ministarstvu privrede predlog ugovora o strateškom partnerstvu. Tokom tog perioda svako dovođenje u sumnju pozitivnog rešenja preuzimanja FAP od strane Finaca, Vlada je oštro demantovala preko svojih predstavnika.

U poslednje vreme iz Vlade, a i od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, stigle su najave novih zainteresovani kompanija za FAP. Ministar odbrane Bratislav Gašićnajavio je, početkom meseca, nakon otvaranja Bruskog puta u Kruševcu, da će narednih dana biti intenzivirani razgovori o dolasku češke firme Tatra u FAP. Predstavnici ove firme su ubrzo potom i posetili pribojsku fabriku. Predsednik Nikolićse, tokom svoje posete Kini, početkom meseca, sastao sa predsednikom Shaanxi automobil grupe Juanom Hongmingom i izrazio očekivanje da će ta kineska kompanija naći interes za zajedničku proizvodnju u Srbiji. On je potom pozvao menadžment kompanije Shaanxi automobili da uloži u pribojski FAP.

Predstavnici Vlade Srbije zaduženi za privatizaciju FAP kažu da su pregovori sa Fincima izuzetno teški pa se ulazi u preliminarne razgovore i sa drugim proizvođačima koji su zainteresovani i koji su većkontaktirali sa Vladom, a po njihovim rečima, Sosu i dalje ostaje glavni kandidat za preuzimanje FAP.

Predstavnici FAP kažu da strateško partnerstvo sa Fincima ne mora da znači rešavanje sudbine čitavog kompleksa pribojske fabrike u kome su i četiri zavisna preduzeća: FAP „Stan“, FAP „Livnica sa nadgradnjom“, FAP „Lim“ i FAP „Transport“. Zato se pozivaju i druge kompanije ne bi li one preuzele eventualno druge delove FAP korporacije. FAP je ove godine, odlukom Vlade Srbije, stavljen na listu 17 strateški važnih preduzeća koja su do kraja maja 2016. godine zaštićena od prinudne naplate .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari