Najmanje 41 osoba je poginula, a više od 100 je ranjeno u napadu bombaša samoubice i dve eksplozije u Iraku, na čijoj meti su bili šiitski vernici koji su obeležavali praznik Ašura, posvećen godišnjici smrti unuka proroka Muhameda u sedmom veku, saopštili su zvaničnici.


Najviše žrtava bilo je u gradu El Sadijahu, 140 kilometara severoistočno od Bagdada, gde je bombaš samoubica napao grupu šiitskih vernika i ubio najmanje 32 osobe, a ranio 75, rekla su dva policajca. Juče su se dogodile i dve istovremene eksplozije bombi, nedaleko od šatora za hranu i piće za šiitske vernike koji su prolazili kroz gradić Hafrijah, oko 50 kilometara južno od Bagdada. U trostrukoj eksploziji u gradu Bakuba, bivšem utočištu Al Kaide, 60 kilometara severoistočno od Bagdada, poginulo je devetoro ljudi, uključujući i dvoje dece, a ranjeno je 35. Šiiti tokom 10-dnevnog praznika Ašure obeležavaju godišnjicu bitke za Kerbalu iz sedmog veka u kojoj je poginuo Muhamedov unuk imam Husein. Veliki broj njih uputio se peške ka Huseinovom hramu u Kerbali, gde se očekivalo više od dva miliona vernika. Šiiti u povorci ka Kerbali, uglavnom su obučeni u crno, a neki se tokom pohoda šibaju lancima i seku noževima, u znak žalosti.

Niko nije preuzeo odgovornost za poslednje napade, ali sunitski ekstremisti tokom Ašure često napadaju šiite, koje smatraju jereticima. U Iraku je od aprila u porastu versko nasilje, a u međuvremenu je ubijeno više od 5.500 ljudi, prema podacima UN. Sa jučerašnjim ubistvima, prema računici agencije AP, u novembru je u Iraku ubijeno 176 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari