U nedelju protest zbog najave rušenja Starog savskog mosta u Beogradu 1Foto: M. Dragojević

Inicijativa „Most ostaje“ najavila je da će u nedelju, 20. oktobra u centru Beograda organizovati protest zbog namere vlasti da sruši Stari savski most.

U saopštenju su pozvali građane da im se pridruže na Trgu Republike u 17.00,  tačno na osamdesetogodišnjicu od kada je učitelj Miladin Zarić sačuvao most od prethodnog pokušaja nacističkog rušenja.

Tvrde da „da niti u jednom planu višeg reda u Beogradu nije predviđeno rušenje mosta što mora biti slučaj“, te da, kako su ukazali, nije pripremljen ni elaborat o izmeštanju saobraćaja koji se sada obavlja preko tog mosta.

Dodali su i da „ne postoji studija ekonomske opravdanosti  ideje „o rušenju mosta kao „ni važeći projekat novog mosta“ koji se želi izgraditi umesto njega.

Naveli su i da je „javnost videla pojedina rešenja iz konkursa 2017“ ali da je „izgradnjom dve zgrade na terenu, nemoguće realizovati ovakav projekat“.

„Možda planiraju most istog kapaciteta, možda bude veći, možda ne bude most, možda preko njega budu išli tramvaji, možda ne. To ništa ne znamo zasigurno – jer projekat ne postoji“, piše u saopštenju Inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari