U Negotinu uvedena vanredna situacija 1Foto: Negotin.rs

Proglašenjem vanredne sitaucije na području opštine Negotin se pridružio lokalnim samoupravama u okruženju, Kladovu i Boru, u kojima je vanredna situacija već na snazi.

Odluku u uvođenju vanredne situacije doneo je danas opštinski Štab za vanredne situacije obrazlažući je nepovoljnom epidemiološkom situacijom sa tendencijom daljeg pogoršanja.

Prema rečima predsednika Štaba za VS i predsednika opštine Negotin Vladimira Veličkovića epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje iz Zaječara su mišljenja da je epidemiološka situacija nepovoljna i da postoji potencijalna opasnost da i u Negotinu epidemija bukne kao u opštinama i gradovima u okruženju.

– Imamo problem sa nepoštovanjem mera okupljanja, nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima što povećava rizik od oboljevanja. Došli smo do zajedničkog zaključka, da je vanredna situacija neophodna, pre svega da bismo delovali ako bude potrebe na dnevnom nivou, što od mera što od aktivnosti koje možemo da sprovedemo brže, jer moramo biti spremni da odgovorimo i na neki teži scenario. Situacija ne ide u dobrom pravcu a sve to zavisi od nas – kazao je Veličković skrećući pažnju građanima da moraju da shvate ozbiljnost situacije i poštuju mere.

– Nadamo se da ćemo u narednom periodu odgovoriti ovom izazovu, s obzirom da su tokom drugog talasa sve opštine u okruženju imale alarmantne brojke, a mi uspeli da se odupremo te nismo uveli vanrednu situaciju. Smatram da je uvođenje vanredne situacije neophodno, pre svega zato što su se ljudi opustili. – istakao je Veličković medijima.

Novinarima je nakon sednice Štaba takođe prezentovana informacija da je u novembru u negotinskoj opštini povećan broj obolelih, kao i pacijenata sa težom kliničkom slikom. Sukcesivno raste broj pacijenata koji se javljaju kovid ambulanti i da su to pacijenti sa težom kliničkom slikom koji zahtevaju hospitalizaciju pa čak i upućivanje u drugu višu zdravstvenu ustanovu.

– U oktobru je bilo 28 pacijenata, od kojih je 11 izlečeno, a 15 još uvek aktivno, a na Odeljenju pneumoftizologije hospitalizovano je 12 pacijenata, od kojih je devet pozitivno, dva su upućena u tercijalnu ustanovu, a jedan na kućno lečenje. U novembru je deset pozitivnih, a devet zbrinuto na Odeljenju pneumoftizologije, od sedam pozitivnih čak šest je upućeno u tercijalnu ustanovu. Trenutno se na odeljenju nalaze još dva pacijenta za koje se čeka PCR nalaz. Mislim da je ovo veliki porast u broju pacijenata, i pozitivnih a i onih koji zahtevaju hospitalizaciju i upućivanje u tercijalnu ustanovu. Trenutno stanje možemo da okarakterišemo kao ozbiljno – kazala je v.d. direktoraZdravstvenog centra Negotin dr Vidosava Paunović Barbulović.

Odeljenje pneumoftizologije ZC Negotin je pretvoreno u narandžastu zonu u kojoj se hospitalizuju pacijenti koji zahtevaju lečenje sa simptomima kovida do dobijanja rezultata PCR testa, nakon koga se pacijenti u zavisnosti od težine kliničke slike upućuju u tercijalnu ustanovu.

Najnoviji mobilni rentgen aparat, stići će danas u Zdravstveni centar Negotin, i u cilju borbe protiv kovida i lečenja pacijenata koristiće se na grudnom odeljenju, navode nadležni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari