Župnik niške župe fra Niko Josić očekuje da će svetoj misi (euharistiji) koju će povodom jubileja Milanskog edikta 21. septembra 2013. godine u Nišu predvoditi milanski nadbiskup i kardinal Anđelo Skola prisustvovati 100.000 katoličkih vernika. On kaže da će se ta misa zbog velikog broja vernika verovatno služiti na niškom aerodromu Konstantin Veliki.

– Euharistiju će predvoditi monsinjor Anđelo Skola, uz koncelebraciju kardinala nadbiskupija i biskupija biskupskih konferencija iz Srbije i regiona, odnosno Mađarske, Bugarske, Makedonije, Kosova, BIH, Hrvatske i Slovenije. Očekujemo tada dolazak i drugih kardinala, kao što su zagrebački Bozanić i sarajevski Puljić. Postoje predlozi da se zbog masovnog dolaska vernika sveta misa služi na niškom aerodromu Konstantin Veliki, što je vrlo moguće, ili na stadionu Čair, što je manje verovatno, jer on može da primi „samo“ 40.000 ljudi. Vernici će posetiti i našu Katoličku crkvu Uzvišenja svetog Križa i celivati relikvije. Takođe će posetiti i arheološki kompleks Medijana – kaže fra Josić za Danas.

On ističe da bi bilo dobro da Katolička crkva u Nišu u godini jubileja Milanskog edikta „bude stecište istočne i zapadne pobožnosti i liturgije“. U tom cilju će unutar ove crkve biti urađeni novi mozaici, kao i zbirka od 14 slika-postaja Kristovog križnog puta „Put križa“, koje će biti načinjene u formi ikona. Ovaj posao trebalo bi da bude završen do 14. septembra, kada će biti posveta (osveštanje) crkve, koju će proslaviti nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, sa svojim prezbiterijem. Tim činom niška crkva „postaće hodočasnička, znači spremna za dolazak vernika koji će hodočaščiti relikvije, odnosno ostatke Kristovog križa, koje je dobila od Milanskog nadbiskupa“.

Prema njegovim rečima, papa Benedikt XVI je ovu godinu, koja je počela 11. oktobra 2012. i trajaće do 24. novembra 2013, proglasio „Godinom vere“. U „Godini vere“ Katolička crkva u Nišu je pod zaštitom „Uzvišenja svetoga Križa“, dok je „Presveto srce Isusovo“, koje je do sada bilo njen glavni zaštitnik, sada „samo“ suzaštitnik. Ključni razlog za promenu zaštitnika je činjenica da sveta carica Jelena, inače Nišlijka i majka cara Konstantina, u katoličanstvu nosi titulu „križarice“. Tvorac Milanskog edikta, car Konstantin, u katoličkoj crkvi nije proglašen za sveca, već je samo ktitor, tako da ne može biti crkveni zaštitnik.

Naučni skup

Fra Josić dodaje da će katolička crkva u Srbiji krajem oktobra organizovati i naučni skup „Povjesni pristup Milanskom ediktu“, iz ugla ove crkve. Skup o ovom aktu, kojim je pre 17 vekova hrišćanstvo priznato za ravnopravnu religiju, a progon hrišćana obustavljen, biće održan u Beogradu.

Skolu pozvala beogradska nadbiskupija

– Monsinjor Anđelo Skola nije „zamena za papu“. On će doći u Srbiju na poziv beogradske nadbiskupije, koja je poslala molbu Vatikanu u kojoj je zamolila da Skola služi svetu misu. Skola je papin legat, jedan od njegovih najbližih prijatelja, a Milanska nadbiskupija je najveća na svetu po broju katoličkih vernika – kaže fra Josić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari