U niškoj Dečjoj klinici otkazuju “hladne operacije” zbog polomljenog operacionog stola 1Foto: V. Torović

Slučaj dečaka starog 11 godina kome je otkazana operacija na Klinici za dečju hirurgiju i ortopediju u Univerzitetskom kliničkom centru ( UKC) u Nišu jer je polomljen operacioni sto, otvorio je pitanje kako je moguće da u referentnoj ustanovi za lečenje sve dece na prostoru jugoistočne Srbije može da se dogodi da imaju samo jedan sto, koji mora da  bude slobodan za hitne slučajeve.

Milica Mandić, majka dečaka koji nije operisan, priča da su jedva dobili termin za operaciju kojim bi se rešio urološki problem koji njen sin ima.

“Mesecima nisu radili te “hladne operacije” zbog kovida. Sredinom maja smo uspeli da dobijemo termin za 15. jun, ali nas je dan pre operacije, nešto pre 15 časova pozvala sestra sa Dečje hirurgije i obavestila nas da je operacija otkazana iz tehničkih problema, odnosno jer je polomljen operacioni sto. Imali smo u 16.20 časova zakazan pregled kod anesteziologa sa svom potrebnom dokumentacijom”, objašnjava ona.

Majka upozorava da njen sin već šest meseci čeka na tu intervenciju kao i da ne ide u školu kako ne bi navukao neku prehladu pred operaciju, a da na Klinici nisu mogli da im kažu kad će on biti operisan.

“Analize neophodne za operaciju važe samo nekoliko meseci, zar opet moramo da prolazimo kroz sve to. Zaista sam zabrinuta za zdravlje svog sina”, kaže on.

U niškoj Dečjoj klinici otkazuju “hladne operacije” zbog polomljenog operacionog stola 2
Foto: V. Torović

Direktor Dečje hirurgije Živojin Spasić nije hteo da odgovori na naša pitanja zašto klinika na čijem je čelu ima samo jedan ispravan hiruški sto, kao i da li na taj način ugroženo lečenje sve dece sa prostora jugoistočne Srbije.

Izvor sa te klinike, međum, objašnjava da u sali za hitne slučajeve postoji više stolova, ali da nije moguće da se mešaju hitne operacije sa onim koje mogu da sačekaju.

“Ni u jednom momentu deca nisu bila ugrožena, mislim na hitna stanja koja zahtevaju da se odmah interveniše. Naravno, strašno je da nemamo dovoljno operacionih stolova, i da je to razlog što se deci odlažu operacije. Međutim, niko od lekara i medicinskih sestara ne bi prihvatio da operiše na polomljenom stolu”, kaže taj izvor.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić nije odgovarao na naše telefonske pozive, ali je iz press službe te zdravstvene ustanove saopšteno da će u petak Dečja hiruška klinika dobiti novi najsavremenije hiruški sto.

“Nakon hitnog sastanka koji je direktor UKC Niš prof. dr Perišić upravo završio u Ministarstvu zdravlja, potvrđeno je da najsavremeniji hiruški sto za potrebe Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju stiže u Univerzitetski klinički centar Niš, u petak, 17.juna. Sto i sva neophodna prateća oprema biće instalirani odmah te će se sve hiruške intervencije nastaviti  nesmetano po postojećem rasporedu hitnosti”, navedeno je u saopštenju.

Dečja hirurgija u Nišu bila najbolja na Balkanu krajem devedesetih

Posle preselenja u novu zgradu, koje je pripala Dečjoj hirurgiji i Dečjoj internoj klinici, krajem devedesetih Klinika za dečju hirurgiju i ortopediju u Nišu dobila je najsavremeniju hirušku opremu. Tada je to bila klinika za primer i prema tvrdnjama lekara najbolje opremljena dečja hirurgija u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu.

“Ovako izgledaju huruške sale u bolnicama u Hjustonu i drugim modernim bolnicama u Americi”, govorili su tada hirurzi.

Pre toga stara Dečja klinika, nalazila se u zgradi sadašnje Klinike za kardiologiju, bila je u katastrofalnom stanju. U vreme sankcija i hiper inflacije dečji hirurzi su operisali decu na polomljenim i pohabanim stolovima, a deca su smeštana u neuslovnim sobama.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari