U niškoj gimnaziji „Svetozar Marković“ završen međunarodni projekat o zdravoj hrani 1Foto: V. Torović

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu boravilo je više od 40 učenika iz Francuske, Italije, Kipra i Bugarske u okviru projekta „Erasmus+ RevEE“, koji se bavio promovisanjem zdrave ishrane u školi i zadravog načina života.

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu boravilo je više od 40 učenika iz Francuske, Italije, Kipra i Bugarske u okviru projekta „Erasmus+ RevEE“.

Projekat je počeo septembra 2019, prvobitno je trebalo da traje dve godine ali je zbog  epidemije koronavirusa produžen još na godinu dana.

U projektu su učestvovale škole iz Bona iz Francuska, Santa Ćesarea Terme iz Italije, Larnake sa Kipra,  Velikog Trnova i Bugarska i iz Srbije Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša.

„Na svakoj razmeni je učesvovalo šest do devet  učenika i dva do tri  profesora iz svake zemlje. Novembra 2019. godine  odžan je prvi sastanak profesora na Kipru. Razmene sa učenicima kreću od februara sledeće  godine kada smo posetili učenike i profesore u fransuskom gradu Bon“, kaže Marija Cvetković, profesorka iz ove niške gimnazije.

Ona dodaje da je nakon pauze od dve godine projekat nastavljen razmenama u Italiji marta 2022, na Kipru maja 2022, da bi finale bio održan u Nišu.

„Projekat se generalno bavi promovisanjem zdrave ishrane u školi i zdravog načina života. Međutim, u toku trajanja projekta učenici su imali prilike i da steknu znanja iz stranih jezika, informacionih tehnologija, naučili su kako da poštuju različitosti i načine ponašanja u stranim državama, učili se toleranciji i prihvatanju tuđeg mišljenja. Ono što je najveća vrednost projekta je svakako mnogo novih prijateljstava i nezaboravnih trenutaka“, konstatuje profesorka.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari