U niškoj kasarni “Knjaz Mihailo” u toku obuka pasa koji obezbeđuju vojne objekte 1Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je višenedeljna obuka vodiča i službenih pasa koji će biti angažovani u obezbeđenju vojnih objekata i imovine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Cilj ovakve obuke za čuvarsku službu je osposobljavanje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije za formacijske dužnosti vodiča pasa u jedinicama, kao i periodična obnova dresure pasa koji su obučeni za ovakvu namenu. Po završetku obuke, službeni psi će zajedno sa vodičima biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije i angažovani na zadacima obezbeđenja vojnih objekata i imovine”, rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su precizirali da u okviru obuke “vodiči sa službenim psima realizuju praktične radnje opšte dresure, savlađivanje prepreka i obuku za čuvanje objekata u dnevnim i noćnim uslovima”.

Oni su kazali da je “težište na disciplinskim vežbama, kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka”.

“Uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuje se efikasnost u zaštiti i obezbeđenju objekata i pokretnih sredstava Vojske Srbije, imajući u vidu da obučeni psi čuvari mogu na vreme da otkriju opasnost, prikriju svoje prisustvo do trenutka kada je intervencija neophodna i izvrše zadatak uz minimalnu upotrebu sile”, naveli su.

Obuka službenih pasa se u ovom niškom vojnom Centru sprovodi tokom cele godine.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari