Građani Niša i Pirota prikupili su proteklog vikenda sedam tona reciklažnih sirovina u okviru kampanje „Oplaneti se! Recikliraj“ koju sprovode „Zelena lista Srbije“ i mreža nevladinih organizacija „Zelena inicijativa“, saopštili su juče organizatori. Akcije su 21. i 22. aprila, povodom Dana planete Zemlje, organizovali odred izviđača „Josif Pančić“ iz Niša i Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“ iz Pirota, članice „Zelene liste Srbije“.


Realizaciju akcija je obezbedio Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i Mladim istraživačima Srbije i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U parku „Sveti Sava“ u Nišu građani su donosili stare TV i radio-aparate, monitore i kućišta računara, i ostali elektronski i električni otpad, a prikupljeno je približno dve tone ove vrste otpada, koji je u saradnji sa Jugoimpeks EER-om otpremljen u reciklažno postrojenje.

Akcija u Pirotu, održana na glavnom gradskom trgu, privukla je brojne građane koji su donosili stari papir i iskorišćenu plastičnu ambalažu, ali i elektronski i električni otpad. Sav prikupljeni otpad, u saradnji sa JKP „Komunalac“, Zemljoradničkom zadrugom „Arbinje“ i Jugoimpeks EER-om, otpremljen je u reciklažna dvorišta.

Građani Niša i Pirota su tokom akcije potpisivali i peticiju za legalizaciju rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, koju je pokrenula mreža nevladinih organizacija „Zelena inicijativa“.

Očekuje se da tokom realizacije akcija u 12 gradova u Srbiji bude prikupljeno više od 40.000 kilograma plastike, papira, elektronskog i električnog otpada koji će biti otpremljen u reciklažna postrojenja.Naredna akcija u okviru kampanje „Oplaneti se! Recikliraj“ planirana je 30. aprila 2012. godine u Bačkom Petrovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari