Tomislav Cvetković (34), koji boluje od akutne infoblasne leukemije tipa B, biće podvrgnut transplantaciji koštane srži 23. avgusta na Univerzitetskoj klinici u Hamburgu, jer je pretraživanjem Svetskog registra koštane srži pronađen odgovarajući donor matičnih ćelija. Podudarni davalac takvih ćelija nije pronađen među 4012 ljudi koji su dobrovoljno ponudili uzorak krvi na genetsku HLA tipizaciju u okviru humanitarne akcije „Pokloni život“, održane 9. jula u Nišu.


Cilj akcije bio je da se kroz ovakvu tipizaciju pronađe odgovarajući donor matičnih ćelija, čija je transplantacija jedini način da ovaj mladi čovek, inače diplomirani mašinski inženjer , direktor porodične firme Grafika Galeb i suprug doktorke Jovane koja je u poodmakloj trudnoći, izleči leukemiju. Sve druge vidove lečenja već je iscrpeo, bez rezultata. Bolest je otkrio 29. februara 2008, na sistematskom pregledu, i trideset meseci lečio se u Srbiji. Nakon šest meseci od poslednje terapije održavanja došlo je do relapsa, pa je porodica Cvetković bila prinuđena da potraži pomoć van granica Srbije.

Tomislav je počeo da se leči na Internoj klinici bolnice „Sankt Franciskus“ u Flensburgu (Nemačka), čiji je direktor Nadežda Basara, koja beleži uspešnost od 86 odsto u više od 1800 transplantacija matičnih ćelija. Problem je nastao nakon što Tomislavov otac Dragan, kao i majka i dva brata, koji su tipizirani, nisu imali odgovarajući HLA kod. Zbog toga se rodila ideja o akciji „Pokloni život“. Bolnica „Sankt Franciskus“ i nemački Institut Štefan Mor Štiftung besplatno su tipizirali dve hiljade građana u Nišu, a ostatak su finansirali donori i porodica obolelog. U akciju su se uključili i Medicinski fakultet, Klinički centar, grad i mediji.

– Preko Svetskog registra našli smo donora čiji parametri se 90 odsto podudaraju sa parametrima moga sina. Znamo da je donor čak istih godina kao moj sin, ali ćemo njegov identitet moći da saznamo tek posle dve godine, ukoliko se on sa tim sliži, pošto je tako propisano zakonima Nemačke. Zahvalni smo svim ljudima koji su učestvovali u akciji u Nišu sa velikom željom da pomognu. Tomislav će najpre biti podvrgnut zračenju celog organizma, kako bi se koštana srž „očistila“ od svih ćelija, a posle i transplantaciji matičnih ćelija. Pozitivni smo i nadamo se da će sve proći dobro – kaže Tomislavov otac, Dragan Cvetković.

U porodici Cvetković kažu da su bila prinuđeni da se zaduže kako bi obezbedili 200.000 evra, koliko ukupno košta transplantacija koštane srži (matičnih ćelija) u Nemačkoj. Transplantacija matičnih ćelija radi se i u Srbiji, u VMA, Institutu za majku i dete u Beogradu, Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije i Institutu za hematologiju u Novom Sadu, ali samo delimično i parcijalno. O trošku Fonda zdravstvenog osiguranja oboleli od hematoloških bolesti mogu da se leče transplantacijom matičnih ćelija u Rimu, ali i tu postoje različita ograničenja. Procenjuje se se da od leukemije, raka krvi i kostne srži u Srbiji godišnje oboli više od 700 ljudi, od kojih je više od deset odsto dece.

Srpski registar značajno uvećan

Svi učesnici humanitarne akcije „Pokloni život“ ući će u Svetsku i srpsku bazu podataka dobrovoljnih davalaca, ali i primalaca matičnih ćelija, organa i tkiva. U Svetskoj bazi podataka nalazi se 20 miliona potencijalnih donora matičnih ćelija, a tek svaki treći pacijent, na putu ka ozdravljenju, pronađe potencijalnog davaoca. U srpskom registru koštane srži pre niške humanitarne akcije bilo je samo oko 1.400 potencijalnih davalaca. Srbija, inače, još uvek nije član evropske Asocijacije za transplantaciju koštane srži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari