U Nišu otvorena regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja, druga u Srbiji 1Foto: Grad Niš

U Nišu je otvorena regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, druga te vrste u Srbiji.

Prva regionalna kancelarija otvorena je krajem prošle godine u Novom Sadu.

Poverenik Milan Marinović je na svečanom otvaranju kazao da će zahvaljujući regionalnoj kancelariji, građani, udruženja građana i mediji moći da “brže, lakše i efikasnije” komuniciraju sa Poverenikom kada im je bilo šta potrebno što se odnosi na informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Otvaranje kancelarije u Novom Sadu dalo je jako pozitivne rezultate. Građani se javljaju, postavljaju pitanja. Tako nešto očekujem i ovde“, kazao je on.

On je ocenio da se kroz otvaranje regionalnih kancelarija institucija Poverenika “otvara, izlazi iz Beograda i ulazi u Srbiju, približavajući se građanima, lokalnim udruženjima, lokalnim medijima i širi ideju zaštite prava na obaveštenost i prava na zaštitu privatnosti, koja štiti Ustav”.

Prema njegovim rečima, regionalne kancelarije su „kontakt tačka“ između Poverenika kao nezavisnog državnog organa i građana, ali nakon njihovog otvaranja građanima nipošto neće biti zatvoren kanal za komunikaciju sa sedištem u Beogradu.

“Građani u ovim sredinama, organi vlasti, lokalni mediji i drugi moći će da se obraćaju ovoj Kancelariji za pitanja koja ih interesuju, a i na brži i lakši način komuniciraju sa Poverenikom”, kazao je on.

U Nišu otvorena regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja, druga u Srbiji 2
Foto: Grad Niš

Marinović je izjavio da su, nažalost, istraživanja pokazala da građani, pre svega van Beograda, i dalje nisu upoznati koja dva značajna ljudska prava štiti Poverenik, zbog čega treba da mu se obrate, a zbog čega ne.

On je kazao da svako ko je nezadovoljan postupanjem organa vlasti, bilo da se ono sastoji u ćutanju ili dobijenim odgovorom, može da se žali Povereniku.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je i dalje prisutna pojava da maltene svaki organ upravljanja i svako javno preduzeće ima svog takozvanog „dežurnog tražioca informacije“.

„Mi imamo veliki broj zloupotreba prava iz zakona koje su i na štetu čestitih i savesnih tražilaca informacija. Gledaćemo da to izmenama zakona svedemo na najmanju moguću meru“, rekao je Marinović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da otvaranje regionalne kancelarije Poverenika predstavlja jednu vrstu decentralizacije i korak bliže republičkim institucijama.

Kancelarija Poverenika otvorena je u gradskim prostorijama u Ulici Milojka Lešjanina 26.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari