U Nišu preminule još tri osobe, jedna u Vranju 1Foto: Sajt UKC Niš

U Nišu je u toku jučerašnjeg dana od kovida 19 preminulo troje pacijenata, a u Vranju jedan, izjavio je danas Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra(KC) Niš.

Prema njegovim rečima, u starom delu KC Niš ukupno je  hospitalizovano 154 pacijenta, što je za 13 više u odnosu na juče, a  od toga 75 je pozitivno na korona virus.

“Petoro pacijenata je na respiratoru, i oni su u jako teškom stanju. Na bolničkom lečenju je i desetoro dece, a kod jednog je potvrđeno prisustvo virusa. Sva deca su u stabilnom stanju“, rekao je Stanojević na konferenciji za novinare održanoj ispred novog KC Niš.

Pomoćnik direktora KC naveo je da je tokom jučerašnjeg dana primljeno 28 pacijenata, a 11 je bilo kovid pozitivno

On je dodao da je na koronavirus pozitivno 12 lekara i osam medicinskih sestara iz KC.

“Do sada je izlečeno 49 lekara, 59 medicinskih lekara i tehničara i dva pomoćna radnika”, rekao je.

U Vranju je, kako je kazao, u dve kovid bolnice ukupno hospitalizovano 95 pacijenata, od čega 54 sa potvrđenim prisustvom virusa.

Stanojević je rekao da je u Leskovcu u kovid bolnici 69 pacijenata, od toga 40 sa potvrđenim prisustvom virusa.

U Surdulici je 28 pozitivnih na korona virus, dodao je.

Direktor Infektivne klinike Miodrag Vrbić rekao je da lekari širom sveta stalno traže bolju terapiju u lečenju infekcije virusom korona.

“I lekari u Nišu to rade, novoformirani su protokoli za tretman bolesnika. U Srbije je ovo već sedma revizija tog protokola, naravno ne kompletno izmenjenog, ali unapređenog gde imamo i sada nove virustatike za koje se pokazalo da imaju efekta u tretmanu“, precizirao je on.

Vrbić je kazao da ti novi lekovi koji se koriste ne mogu da se kupe slobodno, već da su bili u ekspermentalnoj fazi za druga oboljenja, ali su imali efekta u lečenju pacijenatada od kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari