U Nišu, za razliku od nekih gradova u Srbiji, danas nije bilo ekološkog protesta 1Bez protesta u Nišu

Ispred Skupštine grada Niša, gde je u prethodne dve subote bio organizovan ekološki protest, danas nije bilo okupljanja građana. Na ovoj lokaciji danas, oko 14 časova, prošao je poneki građanski i stranački aktivista, ali su odlazili dalje kada su videli da okupljanja nema.

Na društvenim mrežama, preko kojih se organizuju ekološki protesti u Nišu, prethodnih dana nije bilo poziva za okupljanje danas.

Građani su se u prethodne dve subote okupljali ispred zgrade Skupštine grada u 14 časova, odakle su kretale protestne šetnje i blokade saobraćajnica u širem centru grada.

Proteste u Nišu protiv otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, kao i drugih ekološki štetnih projekata do sada su neformalno organizovali pojedinci, a ne ekološke organizacije.

Do sada su u ovom gradu organizovana dva protesta, 4. i 11. decembra.

U Nišu, za razliku od nekih gradova u Srbiji, danas nije bilo ekološkog protesta 2
Niš bez protesta, Foto: Vesna Torović

Nakon protesta 11. decembra nekoliko desetina građana je privedeno u policiju, a nešto kasnije su i učesnicima prvog protesta stigli prekršajni nalozi zbog “kretanja kolovozom”.

Značajan broj građana koji su dobili prekršajne naloge nije bio legitimisan, a u nalozima se kao dokaz navodi “službena beleška” policijskog službenika ili “video snimak”.

Na oba niška protesta nije bilo vidljivo prisustvo ni redovne ni saobraćajne policije, a blokadu saobraćaja su bili prinuđeni da regulišu učesnici protesta i vozači, uz povremene manje incidente.

Inicijativa Ekološki ustanak pozvala je juče građane u Srbiji da danas “organizuju proteste ispred lokalnih samouprava“, a da ne blokiraju saobraćaj, kao prethodnih sedmica.

Ekološki ustanak je saopštio da se na današnjim okupljanjima u Srbiji zahtevati poništavanje svih memoranduma i tajnih ugovora koje je neko potpisao u naše ime i raspuštanje radne grupe za Rio Tinto, kao i kontrola i proterivanje lokalnih zagađivača.

Prema njihovim navodima, građani koji budu protestvovali ispred lokalnih samouprava na ovaj način iskazuju na svoje ekološke probleme i zagađivače i tražiće od lokalnih vlasti da se ti problemi reše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari