U Novi Pazar se vratili pacijenti iz Beograda 1Foto: EPA /Andrej Cukić

Od petka Kovid bolnica u Novom Pazaru prima pacijente sa lakšom kliničkom slikom inficiranih korona virusom. U ovu bolnicu vraćeno je i 15 pacijenata, koji su, prethodnih dana, bili na lečenju u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu.

Novopazarska Kovid bolnica smeštena je u Medicinskoj školi „Dva heroja, u krugu Opšte bolnice. Škola je, zahvaljujući pomoći Vojske Srbije, mnogobrojnih donatora i volontera, za samo dva dana pretvorena u savremeno opremljenu bolnicu, u čijem su formiranju ispoštovani svi satndardi i preporuke Ministarstva zdravlja.

Bolnica ima stotinu postelja i još tolike je spremno ako bude zatrebalo. Postavljen je i tunel za dezinfekciju.Potpuno su odvojena muško,žensko i dečije odeljenje. Ima svoju laboratoriju i mobilni rendgen, Pacijenti su pod stalnim medicinskim nadzorom 24 sata i o njima brine 6 lekara i 12 medicinskih sestara.U objektu postoje tri zone: crvenu, žutu i zelenu.

– Zelena zona je potpuno čista i bezbedna. U crvenoj se nalaze pacijenti i storogo se vodi računa da ne dođe do ukštanja prljavih i čistih puteva. Žuta je prelazna, tampon zona – objašnjava rukovodilac Kovid bolnice dr Faruk Pašović.

U Novom Pazaru su boravili i medicinski stručnjaci iz Kine, koji su došli da provere opremljenost zdravstvenih ustanova i da svojim savetima pomognu kolegama u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari