Opština Bijelo Polja je 3. januara obilježila Dan opštine, svečanom sjednicom i postavljanjem kamena temeljca za izgradnju gradske garaže. Tim povodom, predsjednik Opštine Aleksandar Žurić osvrnuo se na proteklu godinu, istakavši da je tek što je krajem 2011. realizovano nekoliko finansijski najzahtjevnijih investicija u novijoj istoriji grada, već se u 2012. godini započelo niz novih projekata.


– Tako smo u prošloj godini izgradili najveći i najsavremeniji Dom zdravlja u Crnoj Gori, gdje je uloženo 3,5 miliona eura. Završen je i projekat toplifikacije i energetske efikasnosti gradske Bolnice, vrijednosti 550.000 eura, Zahvaljujući donanciji Azerbejdžana započeli smo izgradnju centralnog gradskog vrtića, vrijednosti dva miliona eura, a vršimo pripreme i za izgradnju još jednog vrtića-jaslica vrijednog 1,3 miliona eura. Takođe, rekonstruisali smo dvije srednje i tri osnovne škole u vrijednosti oko 700.000 eura. U potpunosti je rekonstruisan najstariji i najvažniji gradski most sa pripadajućim saobraćajnicama, vrijednosti 1,1 milion eura, a na sličan način se za ovu godinu priprema i rekonstrukcija ulica koje povezuju gornji grad sa samim gradskim trgom, za šta je bezbijeđeno 400.000 eura. Početkom godine otpočeli smo i izgradnju stambeno-poslovnog bloka solidarnosti u Nikoljcu, čijim će završetkom, planiranim za kraj 2014. godine, 150 naših sugrađana trajno riješti stanbeno pitanje, ova investicija je procijenjena na 6,5 miliona eura, kazao je predsjednik Žurić.

On je istakao da je u prošloj godini rađeno na poboljšanju uslova života socijalno ugroženih, poboljšanju vodosnabdijevanja Bijelog Polja, dok je za 2013. godinu najavio početak izgradnje kolektora, za šta je preko IPA obezbjeđeno 5,25 miliona granta, čija je ukupno vrijednog 24 miliona eura. Prošle godine je izgrađen aneks sportske dvorane u vrijednosti 400.000 eura, rekonstrukcija sportske hale u Gimnaziji u vrijednosti blizu 100.000 eur, a u rekonstrukciju niza igrališta u bjelopoljskim osnovnim školama u prigradskom i ruralnom području uloženo je 200.000 eura. Ove godine, ističe Žurić, započeta je izgradnja sportskog kompleksa Otoka, planirane vrijednosti od milion eura.

– Pripremamo nastavak radova na završnoj etapi koja pripada našoj opštini, Pavino Polje – Kovren, dužine 10 kilometara, za šta je već izdvojeno 3,95 miliona.eura. Završetak ovog putnog pravca nije samo od značaja zbog povezivanja ovog dijela sjeverne Crne Gore sa pljevaljskim rudnim bazenom i dalje sa Bosnom i Srbijom, već je prije svega riječ o uticaju koji će završetak ovog regionalnog puta imati za razvoj Vraneške doline u cjelini. Ovaj plodni i za razvoj poljoprivrede stvoreni kraj, kojem pripada trećina ukupne površine Bijelog Polja, u decenijama za nama bilježio je neprestani odliv stanovništva. Izgradnjom ovog putnog pravca stvorićemo neophodne preduslove da ova dolina sa svim svojim bogatstvima bude u potpunosti dostupna, i predstavljaće, nadamo se, prvi preduslov da se u njoj izgradi i kvalitetan život, ali i da valorizacijom potencijala utiče na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju u našoj opštini. Tokom protekle godine završena je i posljednja faza rekonstrukcije željezničke pruge na čitavoj teritoriji naše opštine, vrijedna 8.5 miliona eura dobili smo savremen pružni prelaz prema školi „9 maj“, a istovremeno je urađena studija koja Bijelo Polje predviđa kao raskršće planirane pruge Pljevlja-Rožaje. Elektro-energetska mreža na teritoriji našeg grada je u 2012. godini inovirana ulaganjima u vrijedosti od 670.000 eura, kazao je Žurić.

Uručene nagrade

Predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i Džemal Ljušković su povodom Dana Opštine 3. januara, uručili nagrade dobitnicima – košarkašima Predragu Drobnjaku, braći Seadu i Suadu Šehoviću i Nikoli Pekoviću i Kancelariji Delegacije Evropske Unije sa sjedištem u Podgorici.

Postavljen kamen temeljac za garažu

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić postavili su 3. januara kamen temeljac za gradsku parking garažu.

– Ovo je još jedan značajan projekat koji se finansira iz sredstava Evropske unije, istakao je predsjednik Žurić. Izgradnjom gradske garaže neće značiti samo veći broj parking mjesta u užem gradskom jezgru, već i neophodan preduslov za zoniranje i potpunu regulaciju saobraćaja, uz oslobađanje svih trotoarskih prostora u najužem centru grada. Osim ovoga, obezbijeđeno je i 700.000 eura za potpunu rekonstrukciju gradske tržnice, koja će u toku ove godine biti završena, kazao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari