U Novom Pazaru 80 obolelih od malih boginja 1Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

Novopazarski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ).od proglašenja epidemije morbila do danas, registrovao je 80 obolelih, a kod 40 bolest je i serološki potvrđena.

Epidemija malih boginja, u ovom gradu, proglašena je 7.maja i od tada dnevno se registruje dvoje ili troje zaraženih.

Direktor ZZJZ primarijus dr Šefadil Spahić kaže da među obolelima ima najviše nevakcinisane dece najmlađeg uzrasta i da prema, trenutnoj situaciji, „nema mesta za paniku“.

-Na početku epidemije bilo je nekoliko slučajeva obolele deca, koja su morala da budu hospitalizovana. Sada nema težih kliničkih slika pa decu upućujemo na kućno lečenje – objašnjava dr Spahić i dodaje da je, u Novom Pazaru, „ovakva situacija očekivana, jer je i dalje niska stopa imunizacije MMR vakcinom“.

Tvrdi da je, bez obzira na stalna upozorenja, da je niska stopa MMR vakcinacija, kreće se od 30 – 64 odsto vakcinisanih, antivakcinalni lobi, u ovom gradu, veoma jak.

-Različiti su razloui koje navode roditelji za nevakcinisanje svoje dece. Tvrde da će im deca postati autistična, da će izgubiti sluh i slično tome. Da bi postigli kolektivni imunitet, godinama upozoravamo, da je neophodno da ovu vakcinu prmi 95 odsto dece – ističe direktor ZZJZ.

Naglašava da je izvršena revizija kartoteka i da su pozvana sva deca koja nisu vakcinisana, obezbeđene su dovoljne količine vakcine, uspostavljen je efikasan protokol prijavljivanja, radi na vreme prepoznavanja, prijavljivanja i dijagnostikovanja i obezbeđene su izolacione jedinice.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, radi povećanja stope vakcinacije, planirali su edukativne radionice, poseban program za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i UNICEF, ali i da za roditelje organizuju posetu jednoj od fabrika u kojima se proizvode vakcine.

Poslednji put epidemija morbila, u Novom Pazaru, bila je proglašena 2017.godine i tada je evidentirano više od 300 obolelih, među kojima je bilo i odraslih.

Tada je povedena kampanja, u kojoj je učestvovala i lokalna samouprava. Mališani nisu mogli da krenu u vrtić ili školu bez potvrde da su primili MMR vakcinu, a roditeljima je zaprećeno novčanim prekršajnim kaznama. Stopa vakcinisane dece je porasla, ali je sve bilo kratkog daha

Dr Spahić očekuje da će taj broj i ovog puta biti dostignut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari