U Novom Pazaru na bolničkom lečenju 102 pacijenta, jedan preminuo 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom, od juče, u kovid sistemu u novopazarskoj Opštoj bolnici je i Odeljenje ORL.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, juče, je hospitalizovano još 11 inficiranih – sedam iz Novog Pazara, tri iz Tutina i jedan iz Sjenice.

Na bolničkom lečenju prethodnog dana bila su 102 pacijenta, skoro polovina je iz ovog grada. Od tog broja šest najteže obolelih je na respiratoru, tri je je na kisoničkoj terapiji i jedna osoba iz ovog grada je preminula.

Na Infektivnom odeljenju leče se 42 obolela, Grudnom 44, na Odeljenju ORL je devet i u Respiratornoj jedinici sedam pacijenata. Opšta bolnica u kovid sistemu ima 350 mesta i još 100, ako zatreba, ima u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji.

Za poslednjih osam dana, od posledica zaražavanja koronom preminulo je 14 osoba – 11 iz Novog Pazara i tri iz Tutina.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Šefadil Spahić kaže da od ukupnog broja hospitalizovanih više od 98 procenata nije vakcinisano.

– Među pacijentima na bolničkom lečenju ima i imunizovanih, ali je kod njih klinička slika blaža. Zabrinjava činjenica da među hospitalizovanima je najveći broj, čak više od 98 odsto, nije vakcinisano i to epidemiološku situaciju čini nestabilnom i nesigurnom – kaže Spahić i dodaje da se u izolaciji nalazi oko stotinu inficiranih i, uglavnom, u pitanju su porodice sa po nekoliko članova, „sporadično ima i dece“.

Spahić ističe, da je ponovo visok procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

Minulog dana, ZZJZ registrovao je još 74 zaražena PCR testom, a brzim antigenskim testom od 94 testirana, 36 ili 38,2% bili su pozitivni. Za 58 testiranih PCR metodom rezltati još nisu poznati.

U kovid ambulantama Doma zdravlja juče je pregledano 225 pacijenata. Na prvom pregledu sa simptomima korona virusa bilo je 140, a 85 su bili na kontrolnim pregledima.

Imunizacija u Novom Pazaru i dalje je veliki problem.

Prema poslednjim podacima, prvu dozu primilo je je 21.217, a obe oko 20.000 Novopazaraca ili četvrtina od ukupnog broja punoletnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari