U Novom Pazaru više od hiljadu zahteva za priključenje nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Gradsko odeljenje za urbanizam, od polovine septembra do danas, primilo je 1.023 zahteva za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.

Vlasnicima objekata izgrađenih bez neophodne dokumentacije, ostalo je još pet dana, da podnesu zahteve za priključenje na komunalnu infrastrukturu (struja, voda, grejanje, kanalizacija). Zahtevi se podnose za priključenje na kompletnu infrastrukturnu mrežu ili samo pojedinačno.

U nadležnoj gradskoj službi kažu da je u toku obrada dobijene dokumentacije za one koji su stekli uslov za priključenje. Istovremeno se obrađuju i zahtevi koji su nepotpuni.

– Svi koji predaju zahteve do 15.oktobra, imaju pravo da kasnije dopune dokumentaciju koja nedostaje – poručuje Nihat Crnovrđanin, načelnik Gradskog odeljenja za urbanizam i odbacio optužbe opozicionih stranaka da nemaju pravo da naplaćaju administartivnu taksu i da treba da se ukine obaveza dostavljanja lista nepokretnosti.

Ističe da je sve u skladu sa uredbom Vlade Srbije i da je plaćanje takse predviđena odlukom, koja je prošla skupštinsku proceduru.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture propisalo je da se vlasništvo nad nelegalno izgrađenim objektima dokazuje se kupoprodajnim ugovorima, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora. Lokalnim samoupravama ostavljen je rok od 15 dana, da odobre priključenje na komunalnu infrastrukturu, u slučaju odbijanja, vlasnici nelegalnih objekata imaju pravo žalbe nadležnom ministarstvu, koje je dužno da im odgovori u roku od 8 dana.

Nelegalna gradnja je višedecenijski nerešiv problem u Novom Pazaru. Sva periferna naselja nikla su bez urbanističke dokumentacije. „Divlja“ gradnja, nadgradnja i dogradnja prisutna je i u samom centru grada.I nad inspekcijom ima inspekcija i vrlo često političke odluke.
O broju nelegalno izgrađenih objekata, uvek, se samo licitira. Pokušaji lokalne samouprave da uz brojne pogodnosti legalizuju objekte izgrađene bez dozvola ostali su samo mrtvo slovo na papiru.

Ni odlučnost da se svi takvi objekti poruše nisu dali rezultate. Na desetak raspisanih tendera za rušenje nelegalnih objekata, niko se nije javljao. Prema poslednjim podacima, iz gradske uprave, od 2021. – 2023.godine izdato je 137 rešenja „za uklanjanje bespravno započetih i izgrađenih objekata“. Vidljivih rezultata nema. Vikendi i praznici su najbolje vreme za zidanje bez dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari