U Novom Sadu napadnuta romska porodica islamske veroispovesti 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Porodica romske nacionalnosti napadnuta je u Novom Sadu, a napadači su ih vređali po veroispovesti i nacionalnoj osnovi, objavio je danas lokalni portal 021.

Povodom ovog incidenta oglasilo se Muftijstvo novosadsko, koje je navelo da je član Islamske zajednice fizički i verbalno napadnut, dok je bio u društvu svoje supruge i dve ćerke, kao i da se napad dogodio dok je ulazio u automobil u Temerinskoj ulici.

„Dvojica napadača su uz psovke muslimanskih najvećih svetinja – Kurana, islama, hidžaba, s obzirom na to da su njegova supruga i starija ćerka odevene po islamskim propisima, razjareno nasrnuli na porodicu, a onda svojim autom udarili u parkirani automobil porodice i vidno ga oštetili“, navodi se u saopštenju Muftijstva.

Dodaje se da su se napadači udaljili tek nakon što je napadnuti muškarac uzeo telefon kako bi pozvao policiju.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi grupa mladića u crnom koja psuje.

Za sada nema nikakvih informacija o tome da su napadači privedeni.

„Muftijstvo novosadsko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin, brutalni napad na pripadnika Islamske zajednice, u čijem je društvu, između ostalih, bila i njegova maloletna ćerka koja je zadobila teške traume. Zahtevamo od državnih organa da što pre reaguju i izgrednike privedu licu pravde. Time će se poslati poruka da su svi građani ove države, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, zaštićeni i sigurni“, upozorili su iz Muftijstva.

Dodali su da su muslimani ravnopravni građani države Srbije i da “decenijama žive u blagostanju sa većinskim stanovništvom”.

Ocenili su da je reč o “sporadičnom incident” koji nema podršku „dobre većine srpskog stanovništva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari