U Novom Sadu oslikan mural palom platanu 1Foto: Bokić Uglješa

Na Staroj Detelinari u Novom Sadu održana je manifestacija „Novo lice naše ulice“ u organizaciji neformalne grupe građana „Dobro drvo“, a glavni povod za događaj je predstavljanje murala na zgradi u Krfskoj ulici koji predstavlja omaž velikom platanu, koji je stradao tokom prošlogodišnje velike oluje koja je pogodila Novi Sad.

Mural je oslikao umetnik Uroš Štrboja i on predstavlja senku platana koju je nekada bacao na zgradu u Krfskoj ulici, pre nego što je stradao u velikoj oluji prošle godine.

Pored predstavljanja murala, organizovano je i dosta propratnih sadržaja.

Za decu je napravljena likovna radionica, gde su mališani imali priliku da crtaju i da njihovi radovi budu izloženi na travnatoj površini, pa je ovaj deo ispred murala ličio na pravu malu izložbu.

U Novom Sadu oslikan mural palom platanu 2
Foto: Uglješa Bokić

U susednoj ulici, oslikan je još jedan manji mural koji je oslikala poznata umetnica Aleksandra Petković- TKV. Na ovoj lokaciji je organizovana i mini tribina na otvorenom pod nazivom „Kolektivni divan“, a preko puta na malom platou ispred pošte je održan mini koncert grupe „Zamalo vidre“.

U Novom Sadu oslikan mural palom platanu 3
Foto: Uglješa Bokić

Jedna od organizatorki događaja iz grupe građana „Dobro drvo“ Tamara Ostojić Gregus za Danas je izjavila da se ideja o oslikavanju murala rodila spontano, jer je svim stanarima kvarta teško pao gubitak starog platana koji je bio star preko  godina i koji je pravio hlad, ali i zaklanjao poprilično sivu i dotrajalu fasadu zgrade naspram koje je rastao.

„Želeli smo da ostavimo omaž ovom platanu i da zauvek ostavimo njegovu „senku“ na našoj zgradi. Prosto se desila lančana reakcija, gde smo se mi svi postepeno udruživali da bi oslikali našu zgradu. Ovim današnjim događajem smo želeli da pokažemo svim našim komšijama i građanima Novog Sada da je promena moguća i da treba da uzmemo stvar u svoje ruke. Do nas je kako će izgledati naša zgrada, naš ulaz, naš parkić…i da svojoj deci pokažemo ovim primerom kako se to radi. Ovaj događaj treba da podstakne ljude da izađu napolje, da popijemo kafu zajedno u komšiluku, da se družimo i razgovaramo“ kaže Tamara Ostojić Gregus.

Ona je dodala da su imali veliku podršku stanara ovog kvarta, a posebno stanara zgrade na kojoj je oslikan mural.

U Novom Sadu oslikan mural palom platanu 4
Foto: Uglješa Bokić

I zaista je ovaj događaj ličio na jedno spontano komšijsko druženje u kvartu, koje polako izumire u većim gradovima. Na više mesta je bilo postavljeno posluženje, koje su komšije same pravile.

Nakon sumornih i teških scena u Novom Sadu, kojima smo svedočili prošlog vikenda, ovaj događaj je došao kao pravo malo osveženje.

Mnogo nasmejane dece, njihovih crteža, muzike, opuštenih komšijskih razgovora – jednom rečju prava festivalska atmosfera u srcu Stare Detelinare, a za sve to je zaslužno jedno palo drvo koje će sada imati svoj spomenik u vidu murala na staroj fasadi zgrade, rađene u socijalističkom stilu.

A Stara Detelinara to i jeste: staro radničko naselje u kojem i danas žive uglavnom skromni i obični ljudi koji čuvaju duh nekadašnjeg Novog Sada, gde su se komšije uveče družile po klupama ispred ulaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari