novi sadfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

U Novom Sadu su jutros oblepljeni plakati kojima se poziva na obeležavanje „godišnjice oslobođenja grada Srebrenice“ u četvrtak, 11. jula, na centralnom gradskom Trgu slobode.

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. veka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja „Srpski soko“, Republike Srpske (RS) i Grada Novog Sada.

Generalna skupština UN usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasale su 84 od 193 članice UN, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid, odnosno ubila više od 8.000 muslimana.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari