BiH: U obrasce se upisuje ime majke 1Foto: Pixabay / congerdesign

Deca rođena posle ratnog silovanja od ponedejka 31. maja u opštini Stari Grad upisivaće ime majke u obrascima, javlja Radio Slobodna Evropa za BiH.

Ta sarajevska opština prva je odgovorila na inicijativu “Ime jednog roditelja“, koju je pre dve godine pokrenulo Udruženje Zaboravljena djeca rata, kojom su od svih lokalnih zajednica u Federaciji Bosni i Hercegovini (FBiH) tražili da formulare i obrasce prilagode na ovakav način.

Odluka sarajevske opštine usledila je posle protesta Jelene Čajić koja je nedavno kod stomatologa ispunjavala obrazac za Kovid 19 i samoinicijativno precrtala rubriku “ime oca” i napisla “ime jednog roditelja”.

“Ja svakako moram upisati majku”, izjavila je Čajić za RSE.

Ona je podsetila na činjenicu da se u većini formulara i dokumenata upisuje ime oca.

“Svaki put kad se nađete na nekom šalteru izloženi ste podsećanju, pogledima i pitanjima osoba kojima niste dužni ništa da objašnjavate. Nije nimalo ugodno. U više slučajeva me ljutilo. ‘Zašto me to pitate, šta se to vas tiče?’”, objasnila je Jelena Čajić.

Zbog takvih pitanja, kojima su ovi mladi ljudi izloženi 26 godina nakon rata u BiH od ponedeljka 31. maja svi obrasci i formulari službi u sastavu sarajevske Opšine Stari Grad biće prilagođeni na način da se od korisnika zahteva ime jednog roditelja, u njihovom slučaju i jedinog biloškog.

U Republici Srpskoj takva mogućnost već postoji.

Inicijativa „Ime jednog roditelja“ nastala je zbog dugogodišnje diskriminacije i ignorisanja jednoroditeljskih porodica kroz administrativu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari