Današnji dan 21. februar obeležava se kao Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je uspostavio Unesko 1999. godine, i tako se u svetu slavi skoro šest hiljada jezika, od kojih je više od polovine pred izumiranjem. Evroregionalni centar za razvoj društva u multietničkim sredinama In medias res kroz svoje aktivnosti, u sredini koja je tradicionalno višenacionalna, promoviše i podstiče između ostalog i očuvanje jezika i pisma nacionalnih zajednica.

Današnji dan 21. februar obeležava se kao Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je uspostavio Unesko 1999. godine, i tako se u svetu slavi skoro šest hiljada jezika, od kojih je više od polovine pred izumiranjem. Evroregionalni centar za razvoj društva u multietničkim sredinama In medias res kroz svoje aktivnosti, u sredini koja je tradicionalno višenacionalna, promoviše i podstiče između ostalog i očuvanje jezika i pisma nacionalnih zajednica. Svetski dan jezika prvi put se ove godine obeležava na teritoriji opštine Pančevo i centralni događaj je organizovan u Ivanovu, najjužnijem selu opštine u kojem živi svega hiljadu stanovnika, ali i najviše pripadnika različitih nacionalnih zajednica. Ivanovo ove godine obeležava i 140 godina postojanja, a ono što ga čini sredinom pogodnom za organizovanje jedne multikulturalne manifestacije je i činjenica da se u Ivanovu govori jezik bugarskih Palćena, koji je na prostoru opštine Pančevo pred izumiranjem, kao i cincarski jezik. Ivanovo je specifična sredina jer jednom mesečno izdaje i časopis Ivanovački dobošar u kojem se tekstovi mogu pročitati na osam jezika, između ostalog i na palćenskom i cincarskom, jezicima koji su pred izumiranjem.
– U opštini Pančevo, gde živi više od dvadeset nacionalnih zajednica, u komunikaciji građana se koristi isto toliko jezika i dijalekata što predstavlja pravo bogatstvo, koje smo dužni da svi zajedno očuvamo i promovišemo – kaže za Danas Valentin Mik, predsednik Evroregionalnog centra za razvoj društva u multietničkim sredinama In medias res u Pančevu.
Prema njegovim rečima, veoma je značajno raditi na svim nivoima na očuvanju maternjeg jezika svih nacionalnih zajednica, jer su jezici nosioci kolektivnog pamćenja i nematerijalnog nasleđa, podsećajući da je od šest hiljada svetskih jezika samo nekoliko stotina u zvaničnoj upotrebi. Danas u 13 sati u dvorani pančevačkog Doma kulture publika će moći da prisustvuje programu u kojem će se pevati, glumiti i govoriti na skoro svih dvadeset jezika, uključujući i srpski, kojima se govori na području opštine Pančevo.
In medias res uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Pančevo, počevši od ove godine, prigodno će obeležavati Međunarodni dan maternjeg jezika, jer na taj način daje se doprinos očuvanju jezičkog nasleđa u multikulturalnom Pančevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari