Francuski predsednik Nikola Sarkozi najavio je penzione reforme koje bi mogle izazvati nezadovoljstvo dela javnosti. To je prvi korak koji je Sarkozi preuzeo u cilju modernizacije Francuske.
Francuski predsednik je već ranije najavljivao da će izvršiti reforme u državnom sektoru kako bi se smanjili troškovi.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi najavio je penzione reforme koje bi mogle izazvati nezadovoljstvo dela javnosti. To je prvi korak koji je Sarkozi preuzeo u cilju modernizacije Francuske.
Francuski predsednik je već ranije najavljivao da će izvršiti reforme u državnom sektoru kako bi se smanjili troškovi. Najnoviji potez predviđa davanje posebnih penzionih povlastica zaposlenima u državnim firmama. U govoru koji je Sarkozi nedavno održao ističe se da će pojedinim radnicima biti omogućeno da odlaze u penziju pod krajnje povoljnim uslovima kada navrše 50. godinu života. On je takođe istakao da će se na taj način poboljšati stanje u „finansijski neodrživom“ sistemu. Predviđeno je da prva faza pregovora sa sindikatima započne ove sedmice.
Već nekoliko decenija radnički sindikati oštro se protive obustavi specijalnih programa koji se daju zaposlenicima, kao što su mašinovođe i pozorišni radnici, te je neizvesno da li će oni prihvatiti Sarkozijev predlog kojim se predviđa da 500.000 radnika potpiše ugovor o odlasku u penziju.
Pokušaji prethodnih saziva francuske vlade da izdejstvuje takve sporazume završeni su neslavno. Zaposleni u državnom sektoru paralizovali su državu masovnim protestima 1995, primoravši vladu Žaka Širaka da podnese ostavku. Pojedini sindikati već su upozorili Sarkozija da im „ne zadaje podmukli udarac“, niti da insistira na promenama koje neće naići na podršku svih radničkih udruženja.
Štaviše, predstavnik komunistički nastrojenog sindikata CGT Bernar Tibo nedavno je najavio da će 13. oktobra biti održan štrajk povodom niza socijalnih reformi za koje se zalaže Sarkozi. Isti izvor ocenio je da sporazum o penzionisanju pojedinih radnika trenutno predstavlja „nemoguću misiju“.
Analitičari procenjuju da bi najnoviji potez francuskog predsednika mogao doprineti padu njegove popularnosti. Prethodna istraživanja javnog mnjenja pokazala su da „Super Sarko“ uživa podršku velikog dela javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari