U petak u Negotinu protest “Za čist vazduh” 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Udruženje “Negotinci u akciji” zakazalo je za petak, 26. jul protest zbog još uvek nerešenog pitanja gradske deponije koja je od početka godine do danas gorela šest puta.

Oni protestom koji je zakazan za petak 26. jul, kako ističu u saopštenju, traže hitnu reakciju nadležnih i ispunjenje februarskih zahteva vezanih za prevenciju u sprečavanju novih požara, ali i dugoročno saniranje problema gradske deponije, na kojoj je nedavno požarom bila zahvaćena površina od hektar, u delu gde se skladišti komunalni otpad, a koji je saniran pre nekoliko dana, intenzivnim gašenjem vodom i nasipanjem velikih količina zemlje.

“Ponovo smo bili svedoci katastrofalnog vazduha koji smo udisali danima, nedeljama. Dim je kuljao i prava je lutrija koga je vetar “počastio” kancerogenim česticama, kome, možda, skratio životni vek, kome pogoršao već loše zdravstveno stanje. Umesto divnih letnjih jutarnjih mirisa, budio nas je miris zapaljene plastike, različitog sagorelog opasnog i neopasnog otpada. Čist vazduh nije pitanje oko kojeg smemo da se delimo. Vazduh nema veru, stranku, niti opredeljenje. Obaveza svih nas je da učinimo sve što je u našoj moći da odbranimo naše pravo na čist vazduh. Nažalost, zbog neodgovornosti nadležnih, to mora biti naš zadatak, ostavljeni smo sami sebi”, navodi se u saopštenju Udruženja “Negotinci u akciji”.

Protest “Za čist vazduh” zakazan je za petak, 26. jul u 19 sati, a biće održan u Paviljonu gradskog parka u Negotinu, preko puta zgrade opštine, stoji u njihovom saopštenju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari