U Pirotskom okrugu još 83 osobe pozitivne na Covid 19 1Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Virus korona juče je potvrđen kod još 83 osobe u Pirotskom okrugu – od tog broja kod 44 osobe iz Pirota, četiri iz Dimitrovgrada, 16 iz Bele Palanke i 19 iz Babušnice, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Preminula su dva bolesnika u Opštoj bolnici Pirot od posledica virusa.

Na PCR analizu je poslato 55 uzorka iz okruga. Svi kod kojih je potvrđen virus su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. U Kovid ambulanti u Pirotu 8. decembra je obavljeno 450 pregleda: 160 prvih i 290 kontrolnih.

Procenjuje se da je broj zaraženih sedam do deset puta veći u odnosu na broj osoba kod kojih je virus potvrđen testiranjem.

U Opštoj bolnici Pirot leče se 82 pacijenta sa pneumonijom: 58 je iz Pirota, 10 iz Dimitrovgrada (od kojih su dva korisnika Doma za starije), devet iz Babušnice i pet iz Bele Palanke.

Prema podacima Zavoda u poslednjih 12 dana u Opštoj bolnici Pirot je od posledica infekcije preminulo 20 pacijenata.

Epidemiološka situacija u Pirotu i opštinama Pirotskog okruga ocenjuje se kao vanredna sa tendencijom pogoršanja. Iz Zavoda upozoravaju da je intezitet prenošenja virusa izuzetno visok i da se u narednom periodu očekuje porast broja obolelih. Zato je, apeluju, potrebno da se poštuju sve mere prevencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari