Nemačka humanitarna organizacija Help juče je u Pirotu sa 26 klijenata potpisala ugovor o donaciji od po 2.000 evra u okviru projekta Podrška lokalnom održivom razvoju u južnoj Srbiji.

Projekat finansiraju Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, nemačka Vlada preko Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, gradovi Niš i Vranje i opštine Bujanovac, Gadžin Han, Pirot i Preševo. Portparol Kancelarije Help u Nišu Stanislava Kulidžan rekla je da je vrednost projekta u Pirotu oko 168.500 evra, dok je učešće opštine Pirot 31.250 evra.

– U okviru projekta u Pirotu će biti podržano 46 start-up biznisa i svi oni će dobiti opremu u vrednosti od po 2.000 evra – rekla je ona, dodajući da će u toku naredne godine ugovore potpisati još dvadeset klijenata koji nameravaju da pokrenu biznis.

Ona je naglasila da su do sada u Pirotu kroz četiri projekta podržana ukupno 163 klijenta.

– Ovo je peti projekat koji se sprovodi u saradnji sa opštinom Pirot. Cilj projekta je direktno otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje mogućnosti za zapošljavanje mladih podrškom u vidu donacija, obuka i stručne edukacije malih biznisa – rekla je ona.

Olivera Markoviću selu Rasnica kraj Pirota ima mini-farmu krava i potpisala je ugovor o dobijanju mašine za baliranje sena.

– Pošto nameravamo da farmu proširimo ova mašina će nam olakšati posao i to nam je velika pomoć- kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari