Festival sira i kačkavalja održan je danas u Pirotu. Na petoj po redu manifestaciji, učestvovalo je dvadesetak izlagača, proizvođača mlečnih proizvoda, sira i kačkavalja iz Pirota i regiona, kao i registrovani proizvodjači vina i rakije.
Posetioci su mogli da probaju sir i kačkavalj i da vide prezentacije izrade pirotskog đubeka i kaco kavala Mlekarske škole Pirot, belmuža i drugih proizvoda.
Manifestacija je organizovana u holu Doma kulture, a kulturno umetničkim programom predstavila se pevačka grupa Doma kulture.
Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirot Bratislava Zlatkova, poslednji Festival koji je održan 2019. godine izazvao je veliko interesovanje i izlagača i posetilaca, a i ove godine je uprkos lošem vremenu, festival posetio veliki broj ljubitelja mlečnih proizvoda i zaljubljenika u “najstarijeg Piroćanca“ – kačkavalj.
Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić rekao je da je Pirotu potreban sajamski prostor i da lokalna samouprava ulaže velike napore da idući Festival sira i kačkavalja bude upravo na sajmištu koje će uskoro početi da se uredjuje zahvaljujući sredstvima Evropske unije, ali i lokalne samouprave.
Festival su posetili brojni Piroćanci, ali i gosti iz drugih gradova Srbije, Bugarske, Amerike, Crne Gore, Hrvatske. Predstavnici Predstavnici Gradskog Vijeća iz Osijeka iz Hrvatske oduševljeni su pirotskim proizvodima i pozvali su Turističku organizaciju Pirot da poseti Osiječki sajam.
U sklopu manifestacije održane su i promocije knjiga “Pirotski kačkavalj“ Davora Lazarevića i “Kratka istorija Toplog Dola i Stare planine“ profesora Srdjana Cvetkovića.
Festival su organizovali Grad Pirot, Turistička organizacija i Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“, uz pomoć Doma kulture Pirot.
Podsećamo da Pirot ima tri proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Prvi je pirotski ćilim, koji je zaštićen 2003. godine, a drugi je pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, koji je potvrdu autentičnosti i zaštitu dobio 2013. godine.
Pirotska peglana kobasica je od ove godine, treći proizvod iz Pirota za oznakom geografskog porekla.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.