Azil za napuštene pse u Pirotu na koji se dugo čekalo otvoren je na prostoru u blizini buduće regionalne sanitarne deponije. Prema procenama JP „Komunalac“, na području grada ima više od 1.000 pasa koji slobodno šetaju ulicama grada. U azilu će moći da se prihvati oko 250 pasa pošto budu pregledani, sterilisani i čipovani.


Izgradnja azila sa otkupom zemljišta JP „Komunalac“ i opštinu Pirot koštala je do sada oko 2,5 miliona dinara, a kad se završi kompletna izgradnja koštaće oko pet miliona dinara. Azil u kome će moći da se prihvati od 200 do 250 pasa lutalica, nalazi se na prostoru od 384 metra kvadratna. U prvoj fazi je izgrađeno šest boksova, prostor je betoniran, napravljene kućice za pse, a jedna trećina prostora je pokrivena. U drugoj fazi, na proleće, gradiće se stacionar i upravna zgrada. Hranu za pse koji se nalaze u azilu obezbediće „Tigar“, o psima će se starati jedan.

– Ovim azilom samo trenutno rešavamo problem. Međutim, problem nećemo moći da rešimo ukoliko se nastavi sa starim ponašanjem da svako može da pusti svog psa na ulicu i da ga od kućnog ljubimca pretvori u psa lutalicu. Zbog toga je pored stalne edukacije građana potrebna i izmena nekih skupštinskih odluka – kaže zamenik direktora JP „Komunalac“ Boban Tolić dodajući da će u narednih mesec dana biti organizovana veća akcija hvatanja pasa lutalica i njihov prihvat u izgrađenom azilu.

Opštinski javni pravobranilac Dejan Živković kaže da su u Osnovnom sudu u Pirotu u toku parnični postupci po šest tužbi građana zbog ujeda pasa lutalica.

– Njih šestoro ukupno potražuje 1.515.000 dinara. Opštinskim Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica, građanima je data mogućnost da svoje zahteve za naknadu štete reše vanduskim poravnanjem. Tim vansudskim poravnanjem ove godine isplaćeno je 110.000 dinara za dva oštećena građana. Pred opštinskom komisijom koja razmatra zahteve iz ovih sporova u toku je rešavanje još dva predmeta građana – kaže Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari