U Pirotu otvorena kancelarija Kulturno - informativnog centra bugarske manjine 1Panorama Pirota Foto: Gradska uprava Pirot (arhiva)

Generalni konzul Bugarske u Srbiji Dimitar Canev izjavio je danas u Pirotu da otvaranje kancelarije Kulturno – informativnog centra bugarske manjine „Jerma“ u tom gradu znači da je Bugarska otvorila još jedan prozor ka Srbiji.

Canev je posle otvaranja kancelarije rekao da će to biti prozor „kroz koji svaki građanin Pirota i okoline može da pogleda i vidi rezulate Bugarske koje je ona postigla u raznim oblastima“.

„Upravo zato se nadam da će ovaj Kulturno – informativni centar doprineti razbijanju stereotipa koji postoje između dva naroda poslednjih sto godina. Stereotipi su često bili prepreka u uspostavljanju boljih odnosa među ljudima sa obe strane granice. U ovoj kancelariji građani Pirota mogu da dobiju potrebne informacije o administrativnim uslugama u Bugarskoj za koje je poslednju deceniju vladalo veliko interesovanje građana iz ovog kraja“, rekao je Canev.

Canev je dodao da mnogo građana Srbije radi u Bugarskoj, a da veliki broj bugarskih turista dolazi u Pirot, kao i da se nada da će dosadašnja uspešna prekogranična saradnja biti još bolja.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić se zahvalio svima koji su uložili napore da se ovaj Centar otvori u Pirotu.

„Grad Pirot sa mnogo gradova u Bugarskoj ima uspešnu prekogračnu saradnju. Nadam se da će se to nastaviti. U ovoj kancelariji imamo još jednog saradnika u kulturi. Razmenom kulturnih sadržaja možemo da dodamo novu vrednost, manifestacioni turizam. Nadam se da će građani Pirota moći još bilje da upoznaju Bugarsku i da će građani Bugarske dolaziti u još većem broju kod nas“, rekao je Colić.

Predsednik Kulturno informativnog centra bugarske manjine „Jerma“ u Pirotu Milija Todorov je rekao da će se taj centar baviti kulturom a da će u isto vreme raditi na tome da pojača svest Bugara koji žive u Pirotu „da se aktivno uključe u rad lokalne zajednice i da se slobodno izjašnjavaju da su Bugari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari