Kancelarija Regionalnog ekonomskog romskog komiteta otvorena je u Pirotu povodom 8. aprila Svetskog dana Roma.


Predsednik YU Rom centra iz Niša Osman Balićna svečanosti je rekao novinarima da je Pirot model uspešnosti socijalne inkluzije Roma.

– Perspektiva je da se Romi u Pirotu uključe u lokalne planoverazvoja. To je primer kako treba raditi sa manjinskim zajednicama. Potrebni su programi ekonomskog razvoja. Romsko naselje u Pirotu je jedno od najuređenijih u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji – rekao je Balić.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović, koji je i predsednik Regionalnog ekonomskog komiteta Roma za Pirotski okrug, izjavio je da je saradnja sa YU Rom centrom bila dobra i da je uz pomoćEU organizovao niz edukacija o ekonomskoj i socijalnoj inkluziji Roma.

– Treba dalje raditi da Romi postanu ekonomski nezavisni i da se što više zapošljavaju i otvaraju nova radna mesta. Pirot je znatno iznad drugih gradova u Srbiji po položaju Roma, koji su sastavni deo društva – rekao je Stamenović.

Zamenik predsednika opštine Branislav Kostićrekao je da opština dosta pomaže kako bi romska deca stekla osnovno i srednje obrazovanje.

– Voleli bismo da imamo više njih koji će završiti fakultete. Na regionalnoj deponiji ćemo napraviti plato i objekat koji će služiti za sortiranje prikupljenih materijala koji će se prodavati kao sekundarna sirovina. To će biti veliki pomak – kazao je Kostići dodao da u Pirotu nema divljih romskih naselja.

Pored Balića kancelariju je otvorio i predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović. Na svečanosti u zgradi SO Pirot potom su uručene Povelje YU Rom centra predsedniku opštine i predsedniku SO Pirot, načelniku okruga, direktoru filijale NSZ, predstavniku Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu, članu Opštinskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari