U akciji Ministarstva životne sredine „Veliko spremanje Srbije“ učestvovale su škole, predškolska ustanova, javna preduzeća i opštinske ustanove, sportske i nevladine organizacije iz pirotske opštine. Na više od deset lokacija u gradu i okolini prikupljan je otpad, a u ovoj akciji učestvovalo je oko 1.000 volontera i učenika.


Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Korporacija „Tigar“ je organizovala sakupljanje električnog i elektronskog otpada.

Izvršni direktor za kvalitet u „Tigru“ Slobodan Sotirov kaže da je akcija izazvala veliko interesovanje građana. – Za sat i po vremena prikupili smo skoro kamion tog otpada i sva naša očekivanja su premašena. „Tigar“, inače, vodi računa o svim otpadnim materijama godinama unazad – kaže Sotirov, dodajući da se nada da jednog dana neće biti divljih deponija.

Načelnik Tehničke službe u Zdravstvenom centru Pirot Miloš Potić kaže da je i ova ustanova dovezla veliku količinu elektronskog otpada i da ovu akciju treba nastaviti i dalje.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović kaže da je Okrug je podržao akciju „Tigra“ oko prikupljanja električnog i elektronskog otpada.

– Nadam se da će ova akacija čišćenja Srbije trajati stalno jer ne bih voleo da za neko vreme ponova svuda niknu divlje deponije – kazao je Stamenović.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da se nada da će ova akcija promeniti izgled grada i da će se kod građana promeniti svest da iza sebe ne ostavljaju otpad.

– To posebno važi za prelepa šetališta u gradu i okolini, pa tako ova akcija ima dvostruki značaj – da očistimo smeće u gradu i da skrenemo pažnju na ugroženost planete – kaže Vasić dodajući da je akcija u opštini dobro organizovana.

Inače smeće sa svih lokacija odvoženo je kamionima Javnog preduzeća Komunalac, a u okviru akcije „Ulepšajmo naš grad“ Komunalac je u subotu besplatno delilo građanima cvetni rasad i seme za parkovske travnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari