– U organizaciji Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstat, ovih dana je počeo popis poljoprivrednih domaćinstava na cijeloj teritoriji Crne Gore. Ovim popisom će biti prikupljeni podaci o svim poljoprivrednim domaćinstvima na području Crne Gore u cilju statističkog istraživanja i dobijanja relevantnih informacija iz ove oblasti.


Osnovni rezultati popisa će biti podaci: o zemljišnom fondu, stočnom fondu, poljoprivrednoj proizvodnji, poljoprivrednim objektima u gazdinstvu, agrotehničkim mjerama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, organskoj poljoprivredi i licima koja učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji. Popis poljoprivrede traje do 21. juna, a na području pljevaljske opštine popis će obaviti 111 popisivača uz pomoć 20 opštinskih i dva državne instruktora.

Pripremi za projekat „Popis poljoprivrede 2010“, prethodila su tri nivoa dvodnevnih seminara – instruktaža, koje je organizovao Monstat. U prvom nivou su obučeni državni instruktori, u drugom nivou su oni obučavali opštinske instruktore, a u trećem nivou opštinski instruktori su držali instrukcije popisivačima u svim gradovima Crne Gore. Za pljevaljsku sredinu je ovaj popis veoma bitan, obzirom da je na najvećem dijelu opštine zastupljena poljoprivreda. Popisivači su birani po mjestu u kome živi, uslov je da ima najmanje srednje obrazovanje, da mještani poznaju popisivača a popisivač poznaje teren i ostale karakteristike mjesta gdje se vrši popis. Popisivači su kroz seminare obučeni da samostalno izvrše sve postavljene zadatke, a predviđene su i svakodnevne kontrole popisivača, gdje će opštinski instruktor kontrolisati popisivača i ukazati mu na eventualne greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari